ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

13 augustus – 2de Franse divisie in Ėcouché.

13 augustus – 2de Franse divisie in Ėcouché.

De 2de divisie van de vrije Fransen onder aanvoering van generaal Leclerc landde op 5 augustus 1944 op Utah Beach. De 5.000 manschappen werden al snel betrokken bij de slag om Normandië. Ze werden ingedeeld in het 3de leger van de Amerikaanse generaal Patton. De mannen stonden al snel bekend om hun offensieve geest en hun enthousiasme.

Ze waren betrokken bij de verovering van Avranches, waarna zij met een verbetenheid optrokken naar Le Mans om daar het 7de  Duitse leger te omsingelen. Om dat te bereiken moest eerst Alençon worden ingenomen. Deze stad was op dat moment het belangrijkste punt in het offensief van Patton. De Franse kregen de opdracht om een bruggenhoofd te vormen over de rivier de Sarthe. Daarna kreeg het leger van Leclerc de opdracht de Orne over te steken. Ze stuitten op fel verzet van een gemengd Duits leger waarin o.a. veel Spaanse soldaten dienst deden.

Op 13 augustus 1944 op weg naar Alençon reden de Fransen door Ėcouché. Om de vermoeide burgers niet te veel belasten werd besloten geen artillerieaanval vooraf uit te voeren. De brug over de Orne werd ingenomen, maar daarna kwam het leger niet verder. De Duitsers verzetten zich met alle middelen en het liep uit op de zoveelste slag. Ėcouché leek even onneembaar te zijn waarbij de Duitsers zich in het westen van de stad ingroeven.

Het leger van Leclerc kreeg assistentie van de 5de Amerikaanse divisie en gezamenlijk namen ze de Duitsers in een tangbeweging waardoor de val zich langzaam sloot om het leger van de bezetters.

De strijd duurde van 13 tot 18 augustus en Ėcouché veranderde in een ruïne met enkele honderden doden en gewonden. 

Enige dagen later werd Ėcouché bezocht door generaal de Gaulle die de schade op kwam nemen en de burgers een hart onder de riem stak.