ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

26 maart – kampioenschappen bloedworst maken

26 maart – kampioenschappen bloedworst maken

Mortagne-au-Perche is een historische plaats in het departement Orne. De stad is niet zo groot met haar ruim 4.500 inwoners. De stad ligt in het natuurgebied Regionale Natuurpark van de Perche. Het is een stad welke werd gebouwd in de middeleeuwen en de historie is te proeven als u hier gaat wandelen. Mortagne was het bolwerk van de graven van Perche De stad heeft een rijk architecturaal erfgoed met herenhuizen uit de 16de en 18de eeuw. Opvallend zijn de in grote getale aanwezige zonnewijzers.

Er is een ruime keuze aan winkels en natuurlijk de zaterdagmarkt. Hier komen we dadelijk op terug.

Bloedworst is een culinaire traditie die terug gaat tot in de vroegste periode van onze geschiedenis. Moorse veroveraars namen deze heerlijkheid mee toen ze een kamp opzetten op een heuvel die ze Mauretiana noemden wat later werd verbasterd tot Mortagne. Bloedworst werd al gemaakt aan de oevers van de Eufraat en in landen aan de oostelijke Middellandse Zee. Langzaam werd een wijdverspreide culinaire specialiteit.

Terug naar Mortagne-au-Perche. Sinds de middeleeuwen werden in Mortagne jaarlijks een aantal belangrijke markten en beurzen gehouden. De beurs in de lente, die altijd in maart plaats vond, was wel de belangrijkste. Naast lokale producten werd hier veel runderen, schapen, varkens, paarden en pluimvee verhandeld. Maar deze jaarmarkt verdween meer en meer op de achtergrond.

In 1950 probeerde een team enthousiastelingen de jaarmarkt opnieuw leven in te blazen. Hoewel de inspanningen groot waren, lukte het niet helemaal. Tot in 1962 ene Jean Goupil kwam wonen. Hij was afkomstig uit Arpajon waar hij secretaris was van de bonen jaarmarkt. Hij werd lid van de raad van toerisme.

Tijdens een vergadering toonde hij een oude kaart van Frankrijk waarop de culinaire specialiteiten van elke streek stonde afgebeeld. Voor Mortagne-au-Perche werd bloedworst aangeduid, waarop Goupil uitriep: “Créons la Foire au Boudin!”.

In samenspraak met de slagers in de stad en de omgeving werd besloten dat zij op de nieuw op te zetten jaarmarkt bloedworst centraal zouden stellen. Deze zou worden aangeboden in cirkelvormige kramen waarin centraal een op houtskool gestookte gril moest staan.

De markt zou plaats vinden in het weekend waarin 23 - 24 – 25 – 26 maart zouden vallen.

In 1963 was de eerste jaarmarkt van Mortagne-au-Perche een feit en werd de stad de hoofdstad van de bloedworst.

Elk jaar wordt tijdens de jaarmarkt kilometers bloedworst verkocht en het smullen van deze lekkernij staat centraal in een feest van muziek en kermisvertier.

Voor de bewaking van de kwaliteit werd de Confrérie des Chevaliers du Goûte Boudin opgericht. Zij organiseerden later le Concours International du Meilleur Boudin Noir, wat is uitgegroeid tot een prestigieuze prijs waar veel waarde aan wordt gehecht.

Een uitgedoofde jaarmarkt begon opnieuw te leven en trekt tegenwoordig jaarlijks bijna 70.000 bezoekers.