ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Vessey

Eglise St. Vincent
Vessey is een kleine gemeente in het departement Manche, kanton Pontorson en ligt ca. 8 km ten zuid-oosten van Pontorson.
Vanuit Avranches is het te bereiken via de E 401 tot in Pontorson, daar neemt u de
D 112 tot Vessey.

Vessey dankt haar naam aan een edelman uit het verleden, genaamd Wessy. Deze Heer Wessy, later verbasterd tot Vessey diende onder Willem de Veroveraar tijdens de overwinning op de Engelsen. Zijn kasteel stond op een gebied dat nu wordt aangeduid als de Grote Tuin.

Het dorp telt 397 inwoners (1999) en beslaat een oppervlakte van 12,8 km▓. De bevolkingsdichtheid is 31,0 inwoners per km▓. Het merendeel van de bevolking leeft van de landbouw.

Pom calva, recht van de boerderij
Vlak bij het dorpje stroomt het riviertje de Loison dat garant staat voor leuke visplekjes en een heerlijk wandelgebied.

Midden in het dorp staat de Sint Vincent Kerk. Opgetrokken in de 11de eeuw in Romaanse stijl. Later werd de ingang en het vooraanzicht gerestaureerd in Renaissence stijl. De vier klokken in de toren dateren uit 1611.
Bij het dorp bevindt zich een kleine pelgrims kapel uit de 12de eeuw, gewijd aan Onze Lieve Vrouw van Bonsecour.

Gemeentehuis Vessey
Vessey is een rustig dorp waar op de Ferme de la Provestiere een leuk winkeltje met eigen gemaakte producten wordt uitgebaat. Vooral de confitures, de pom calva en de produits carnÚs zijn van een hoge kwaliteit. Ook is er een groot aanbod van ciders en calvados.
www.fermedelaprovostiere.com

Jaarlijks vind in Vessey het communiefeest plaats op de eerste zondag na Hemelvaart. Het parochiefeest wordt gevierd op 22 januari.