ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Leon Carré

Les Côtiers


Thee in de tuin


Stopplaats in Algerije


Omslag 1001 nacht
Leon Georges Jean-Baptiste Carré werd op 23 juni 1878 geboren in Granville.
Carré staat bekend als een oriëntaals schilder en illustrator van de moderne kunst.

In Rennes studeerde hij bij Mathurin Meheut. Later vertrok hij naar Parijs waar hij lessen ging volgen bij Leon Bonnat en Luc-Olivier Merson. Tot twee keer werd hij winnaar de prestigieuze Prix Chevanard.
Zijn werk werd voor het eerst geëxposeerd op de Salon Artistes Français in 1900.

De koets
In 1905 ondernam hij zijn eerste reis naar de voormalige Franse kolonie Algerije. Deze reis maakte zoveel indruk op hem dat hij die herhaalde in 1907. In 1909 vestigde hij zich permanent in Algiers.
Zijn stijl veranderde nauwelijks, zijn objecten per dag.

Nooit verbrak hij de band met het moederland, maar Algerije had zijn hart gestolen. Zijn veelzijdigheid werd in grote mate geapprecieerd. Vanuit Frankrijk kreeg hij de opdracht om het bankbiljet van 50 franc te ontwerpen.

Carré hanteerde tal van technieken, olieverf, gouache en pastels. Voor zijn werk wordt hij regelmatig onderscheiden.

Ook was hij niet te min om “klein werk” te maken. In de twintiger jaren produceerde de kustuitgever Piazza een twaalfdelige versie van sprookjes uit duizend en één nacht. Een van de mooiste uitgaven ooit uitgebracht. Carré maakte hiervoor de schitterende illustraties.

Biljet van 50 franc
Zijn werk wordt tentoongesteld in het Nationaal Museum voor Schone kunsten in Algiers, Musée de Luxembourg, Musée d’Orsay en in het Centre Pompidou.

Carré overleed op 2 december 1942 in Algiers.