ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Normandische kunstenaars

Op elk gebied heeft Frankrijk zich in het verleden, maar ook in het heden, onderscheiden door grote persoonlijkheden. Denken we aan de schilderkust, dan schieten ons onmiddellijk namen te binnen als Claude Monet, Paul Gauguin, Toulouse Lautrec, Paul Cézanne en Pierre-Auguste Renoir. Maar ook op andere gebieden hebben Fransen zich laten gelden. Denk b.v. aan mode, literatuur en bouwkunst.
Normandische kunstenaars nemen daarbij een belangrijke plaats in.
 

Jacques Auriac

Jacques Auriac

Jacques Auriac werd op 3 maart 1922 in Parijs geboren. Al snel ontwikkelde zich als schilder en graficus tot de laatste en misschien wel de grootste meester in het ontwerpen van affiches in de vorige eeuw.

Guillome-Phillipe Benoist

Guillome-Phillipe Benoist

Van Benoist is weinig met 100% zekerheid te zeggen. Hij is vermoedelijk in 1725 geboren in de omgeving van Coutances. In de loop der jaren heeft hij zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste koper graveurs en ontwerpers van Frankrijk in de 18 de eeuw. Tal van staatslieden en notabelen wilden per se door hem worden uitgebeeld.

Albert Bergevin

Albert Bergevin

Albert Bergevin werd op 11 juni 1887 in Avranches geboren als zoon van een antiquair. Vanwege de aanzienlijke kunst- en antieke voorwerpen die in de zaak van zijn vader passeerden, kreeg hij al vroeg grote belangstelling voor zowel schilder- als beeldhouwkunst, boeken en schrijven. Door zijn ouders gestimuleerd besloot hij al vroeg zich aan de schilderkunst te wijden.

Eugène Boudin

Eugène Boudin

Eugène Boudin (12 juli 1824 – 8 augustus 1898) was een vooraanstaand Normandisch kunstschilder. Hij is voornamelijk bekend van zijn schilderijen met zee- en strandgezichten, en geldt als een voorloper van het impressionisme.

Leon Carré

Leon Carré

Leon Georges Jean-Baptiste Carré werd op 23 juni 1878 geboren in Granville. Carré staat bekend als een oriëntaals schilder en illustrator van de moderne kunst.

Bernard Chenez

Bernard Chenez

Bernard Chenez is een Frans tekenaar en ontwerper. Maar hij is veel meer. Chenez werd geboren op 2 april 1946 te Donville-les-Bains.Het leven aan de zee rond de baai van de Mont Saint-Michel verklaart waarschijnlijk zijn passie voor de zeilsport.

Gérard Cochet

Gérard Cochet

Cochet is een meer dan gemiddeld Normandisch schilder en illustrator. Van zijn schilderwerken zijn vooral portretten, landschappen, sfeerbeelden van paardenrenbanen en schilderijen van baders bekend.
Daarnaast illustreerde hij tientallen boeken.

Maurice Denis

Maurice Denis

Maurice Denis is op 25 november 1870 in Granville in Normandie geboren en overleed op 13 november 1943. Al tijdens zijn jaren op het Lycée Condorcet in Parijs volgde Denis schilderlessen. Op het Lycée ontmoette hij ook al Édouard Vuillard. Denis besluit in de richting van de kunsten door te gaan en schreef zich, net als Vuillard, in op de Académie Julian.

Christian Dior

Christian Dior

Christian Dior werd geboren op 21 januari 1905 te Granville en overleed te Montecatini Terme (Italië) op 24 oktober 1957. Hij was een van de beroemdste en invloedrijkste Franse modeontwerpers.

Jean Dubuffet

Jean Dubuffet

Jean Dubuffet werd geboren in Le Havre op 31 juli 1901. Hij overleed in Parijs op 12 mei 1985. Dubuffet was een Frans kunstenaar die onder andere grote beeldhouwwerken maakte. Hij staat bekend als de propagandist van de term Art Brut.

Raoul Dufy

Raoul Dufy

Raoul Dufy werd geboren in Le Havre op 3 juni 1877 en overleed in Forcalquier op 23 maart 1953. Hij was een Frans Fauvistisch kunstschilder, illustrator en decoratieschilder.
Dufy werkte vanaf zijn 14de als boekhouder bij een koffie-importeur in Le Havre. In 1895 ging hij naast dit werk in de avonduren lessen volgen van de schilder Charles Lhullier aan de École des Beaux-Arts in Le Havre.

Aurore Folny

Aurore Folny

Deze jonge kunstenares werd geboren op 21 november 1985. Door haar grenzeloze liefde voor dieren leek zij voorbestemd om dierenarts te worden. Toch stak haar tweede liefde al snel de kop op. Tijdens colleges maakte ze regelmatig vluchtige krabbeltjes. Bij haar medeleerlingen vielen deze op en ze werd gestimuleerd om zich verder in de grafische richting te gaan bekwamen.

Emile Othon Friesz

Emile Othon Friesz

Emile-Othon Friesz werd geboren in Le Havre op 6 februari 1879 en overleed te Parijs op 10 januari 1949. Hij was een Frans kunstschilder die behoorde tot de groep van de Fauvisten.

Théodore Géricault

Théodore Géricault

Théodore Géricault werd geboren in Rouen op 21 sept. 1791 en overleed in Parijs op 26 jan. 1824. Hij was schilder en lithograaf, en onderging veel invloed van Gros maar vooral van Rubens.

Marie Pierre Kuhn

Marie Pierre Kuhn

Deze Franse kunstenares leeft en werkt in Bry sur Marne, iets ten oosten van Parijs. Zij schildert met acryl op doek. Doeken met een behoorlijke omvang. Zij beperkt zich voornamelijk tot personen en portretten. Daarbij is de invloed van de vrouw van grote betekenis.

Fernand Léger

Fernand Léger

Fernand Léger werd geboren op 4 februari 1881 in Argentan in het departement Orne als zoon van de veeboer Henri-Armand Léger en zijn vrouw Marie-Adèle Daunou. Zijn vader overleed toen hij 4 jaar oud was. Op zestienjarige leeftijd ging Léger in de leer bij een architect in Caen. In 1900 vertrok hij naar Parijs, waar hij zich in de wijk Montparnasse vestigde.

Charles le Mière

Charles le Mière

Le Mière werd in 1888 geboren in het Sainte Héléne, onder de rook van Digulleville op het noordelijkste puntje van Cotentin. Hoewel hij al zeer jong begon te schilderen, heeft hij zijn leven lang geleefd van de opbrengst uit zijn kleine supermarkt. Vooral na zijn pensionering kon hij zich echt op zijn werk storten en zich helemaal uitleven.

Adolphe Alexander Lesrel

Adolphe Alexander Lesrel

Gedurende de 18de eeuw werd alles wat enige historie uitstraalde, beschouwd als de hoogste vorm in de Engelse en Franse kunst. Deze trend zette zich door in de 19de eeuw en werd verder aangewakkerd. De historische romans van Walter Scott verspreidden zich over heel Europa.

Jean François Millet

Jean François Millet

Millet werd geboren in Gruchy, een gehucht vlak bij Rouen op 4 oktober 1814 en overleed in Barbizon, 20 januari 1875) was net als de schilders Théodore Rousseau, Jules Dupré en Charles-François Daubigny één van de Barbizon-bewoners. Toch sloot hij zich nooit echt aan bij de stijlgenoten.

Corinne Reignier

Corinne Reignier

Een van de snel aanstormende talenten in Frankrijk is Corinne Reignier. Zij is geboren in 1963 in Nantes. Ze verdeeld haar tijd tussen Normandië en Nantes.

Jacques Simon

Jacques Simon

Een aantal schilderstukken van Jacques Simon.

Laurent Roch

Laurent Roch

Het geslacht Roch is vast geworteld in La Manche in de regio Granville - Jullouville. Zijn grootvader tracteerde hem op perzikken en grijze garnalen. Samen met zijn vader maakte hij zijn eerste foto´s van de Mont Saint/Michel en van de ondergaande zon aan de kust.