ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Verkeer en vervoer in Frankrijk

Net als in Nederland kunt u zich in Frankrijk op een aantal manieren verplaatsen.

 

Spoorwegen

Le pont de Normandie
Technisch hoogstandje in het wegennet

TGV - meer dan 300 km per uur

Gratis spoorboekje op elk 
VVV Kantoor

Affiche MANEO

De Autoroute - A-weg

 

 

De eerste manier die bij u opkomt is natuurlijk is per trein.

De Franse NS, wordt SNCF genoemd en is een van de oudste treinmaatschappijen in Europa. Van een klein netwerk van stoomtreinen is het inmiddels uitgegroeid tot een gigantisch bedrijf. Voor buitenlandse bestemmingen is het spoorwegnetwerk aangesloten op de Thalys dat met hogesnelheidstreinen talrijke verbindingen voorziet tussen Frankrijk, België, Nederland en Duitsland.

 

Voor binnenlandse bestemmingen maakt u gebruik van de TGV. Deze hogesnelheidslijnen maken verbinding tussen meer dan 200 bestemmingen in Frankrijk.

Elke dag, en voor bepaalde steden zelfs uur, worden rechtstreekse3 bestemmingen aangeboden tussen de stadscentra van de Middellandse Zee, Bourgogne, Noord Frankrijk, West Frankrijk, Zuid-West Frankrijk, de Alpen en Ille de France. Wel dient u bij het bereiken van uw bestemming vaak overgestapt te worden in Parijs.


Helaas valt La Manche niet onder het TGV netwerk. Wel verzorgd de SNCF reguliere verbindingen vanaf Caen en Rouen naar Cherbourg, Courtances, Granville, Avranches en Pontorson.  De treinen naar die bestemmingen gaan zeer regelmatig, maar niet zoals we gewend zijn in Nederland per uur of zelfs per half uur. De Franse spoorwegen zijn goed en betrouwbaar. Er wordt gebruik gemaakt van modern en comfortabel materieel. De prijs voor een treinreis is heel redelijk en competitief. De kwaliteitsservice is zeer goed.

Bij bijna elke plaatselijke VVV kunt u gratis een spoorboekje krijgen.

 

Busvervoer

 

Voor het meer regionale vervoer bent u aangewezen op de busonderneming MANEO.

 

Deze verzorgt een aantal malen per dag verbindingen tussen de SNCF stations en de meeste kantonhoofdsteden. Tevens wordt getopt in de gemeenten die op de route liggen. Ook hier zijn de prijzen redelijk en de mate van kwaliteit hoog.

Toch kunt u altijd gebruik maken van de bus. Zoals in Nederland al langere tijd voor kleine gemeenten de belbus bestaat, verzorgd MANEO deze service ook voor de kleinere gemeenten.

 

Toch maken de meeste Franse gebruik van het eigen vervoer. Je ziet dan ook dat de meeste Franse huishoudens ten minste twee auto’s voor de deur hebben staan.

 

Indeling in wegtypes

 

Frankrijk kent een aantal typen autowegen. De meeste gekende is de Autoroute, de A-wegen. De Franse staat heeft hiervan 1.600 km in eigen bezit. Het grootste deel van de A-wegen, 7,700 km. zijn private wegen of een combinatie van staat en concessiehouders. In Normandie komt u voornamelijk als concessiehouders Sanef en SAPR tegen. De wegen die beheert worden door de concessiehouders zijn tolwegen. De opbrengsten komen ten goede aan het onderhoud van de wegen. Maar ook aan het onderhoud van de parkeerplaatsen, de z.g. Arrieres. Deze stopplaatsen liggen vaak maar een tiental kilometers uit elkaar, zijn voorzien van toiletten met stromend water.  In de regel zijn ze goed onderhouden en schoon.

De autoroutes welke in eigendom zijn van de staat, de z.g. routes vertes, zijn tolvrij.

 

Als u de snelwegen verlaat, komt u meestal terecht op een Route Nationale, de zo genoemde N-wegen. Zij zijn het best te vergelijken met onze provinciale wegen Deze wegen vallen ook onder het beheer van de staat. In wezen verschillen ze niet van de D-wegen, de route Departemental.

Vanaf 2006 worden de N-wegen langzaam overgedragen aan de departementen, waardoor de namen ook zullen veranderen naar D-weg.

De D-wegen wisselen per departement van nummer. Dit doet aan een logische doorstroming geen goed. In de toekomst zal hier verandering in worden aangebracht.

 

Tenslotte zijn er nog de lokale wegen, de z.g. Chemins. Deze wegen worden vanaf 2011 aangeduid als Route Communale of C-weg. Hoewel ze vaak kleurrijk en schilderachtig zijn, zijn deze wegen de meest gevaarlijke van Frankrijk. Ze worden gebruikt voor het lokale vervoer door mensen die bekend zijn met de omstandigheden en situaties. Vaak zijn het je reinste racebanen. Pas daarom op deze wegen je snelheid altijd goed aan en blijf goed rechts rijden.

 

Snelheidslimieten

 

Natuurlijk zijn er ook in Frankrijk snelheidslimieten. Binnen de bebouwde kom mag u niet sneller rijden dan 50 km. per uur.

Voor de autoroutes geldt een snelheid van 130 km. per uur. Bij regen moet u uw snelheid reduceren tot 110 km. per uur.

Op tolvrije tweebaanswegen met een midden afscheiding geldt dat u niet harder mag rijden dan 110 km. per uur en bij regen snelheid terug nemen tot 100 km. per uur.

Buiten de bebouwde kom geldt een limiet van 90 km. per uur en bij regen 80 km.

 

Bewegwijzering

 

Blauwe borden met witte plaatsnamen vindt u op de autoroutes of geven de richting aan naar de dichtstbijzijnde oprit van een autoroute.

 

U komt ook groene borden met witte plaatsnamen tegen. Deze verwijzen naar de N-wegen of tolvrije autoroutes.

 

Tenslotte zijn er de witte borden met zwarte belettering. Deze geven de richting aan voor te volgen D-wegen of lokale c- wegen.

 

Veiligheid

 

Met de veiligheid op de weg heeft de Franse bevolking het niet altijd even nauw genomen. Het gevolg dat de politie steeds strenger op gaat treden. Bekeuringen worden sneller uitgeschreven. Snelheidsovertredingen worden ook meer en meer gemeten door vaste en mobiele camera’s.

Dat had zijn reden.

Voorbeeld van een N of D weg
De mooie, maar gevaarlijke 
C-wegen

 

 

Bijna een half miljoen Franse auto’s zijn niet verzekerd. De schade voor het garantiefonds was opgelopen tot tachtig miljoen euro per jaar.

In de periode tussen 1999 en 2009 is het aantal dodelijke ongelukken waarbij niet verzekerde voertuigen betrokken waren, met 50% gestegen.

Een recent rapport van het Franse garantiefonds heeft aangetoond dat 60% van de niet verzekerden bestaat uit jongeren tussen 18 en 35 jaar.

 

Waar wordt op gelet ?

 

De Franse politie let bij haar waarnemingen op een aantal specifieke zaken en neemt meteen maatregelen. Die bestaan uit het uitschrijven van een proces verbaal waarbij de hoogte van de boetes niet mis zijn.

 

Natuurlijk wordt er in de eerste plaats gelet op snelheid. Als u wordt betrapt en aan de kant wordt gezet door de politie, wordt uw auto helemaal nagekeken. Voor het kleinste mankement wordt er een extra boete gegeven.

 

Altijd zijn uw banden als eerste aan de beurt. Als deze te ver versleten zijn, of wanneer de spanning niet in orde is, is het kassa. Vooral bij aanhangers en caravans wordt hier vaak niet naar gekeken door de eigenaar. Zorg dat dit in orde is, het kan u een bom duiten schelen.

 

 

Sinds kort wordt er ook gekeken naar het bezit van navigatie apparatuur. Als uw software zo is ingesteld dat zij vaste snelheidsmeters aangeeft, is ze verboden op de Franse wegen. Ook al staat uw TomTom niet aan. U bent de klos. Zorg dus dat deze software verwijdert is.

 

Ook bent u tegenwoordig verplicht ten minste twee ademtesters op alcohol in uw auto aanwezig te hebben. Bij ontbreken hiervan krijgt u een boeten van € 75,-

 

Openbaar vervoer.

Openbaar vervoer.

Hoewel wij in Nederland op het gebied van openbaar vervoer verwend zijn, staat het openbaar vervoer in Frankrijk op bijzonder hoog pijl.

Gendarme of Police?

Gendarme of Police?

Politie, gendarme, speciale diensten, wie doet nu eigenlijk wat?

Meer informatie >>

Bromsnor verdwijnt.

Bromsnor verdwijnt.

De koddebeier zoals we hem in Nederland noemden, is in Frankrijk een uitstervend ras. De Garde Champêtre gaat verdwijnen. Opnieuw moeten we afscheid nemen van een leuk stukje historie.

Meer informatie >>

Tolwegen in Frankrijk

Tolwegen in Frankrijk

De péage in Frankrijk op drukke autosnelwegen zijn onvermijdelijk als je snel op je plaats van bestemming wilt zijn. Toch zijn ze nuttig. Wegen worden met de opbrengst onderhouden. Dat geldt ook voor de vele parkeerplaatsen. Je moet alleen even opletten.

Meer informatie >>

Franse verkeersboetes voor buitenlanders.

Franse verkeersboetes voor buitenlanders.

Tot nu kwam u er goedkoop vanaf als u in Frankrijk in het verkeer werd geflitst. Vanaf volgend jaar wordt dan anders met Franse verkeersboetes.

Meer informatie >>

Stiekeme politie autootjes.

Stiekeme politie autootjes.

De Franse overheid probeert er alles aan te doen om snelheidsovertredingen hard aan te pakken. De Franse media waarschuwen op een bijzondere manier.

Meer informatie >>

Zwarte zaterdagen

Zwarte zaterdagen

Zwarte zaterdagen, de verschrikkelijkste dagen op de Franse snelwegen, vaak met tientallen doden. Maar zijn ze echt zo erg? En hoe kunt u het ergste leed voorkomen?

Meer informatie >>

Navigatiesystemen en verkeersboetes in Frankrijk.

Navigatiesystemen en verkeersboetes in Frankrijk.

Over het gebruik van navigatieapparatuur in Frankrijk bestaan nogal wat misverstanden. Hoe zit het nu precies?

Meer informatie >>

Veiligheidshesje en gevarendriehoek en brandblusser

Veiligheidshesje en gevarendriehoek en brandblusser

Kennen we in Nederland de verplichting een gevarendriehoek en een EHBO-doos in de auto te hebben, in Frankrijk zijn de regels nauwelijks anders.

Meer informatie >>

Teksten langs de Franse wegen

Teksten langs de Franse wegen

U toert rustig tijdens uw vakantie In Frankrijk over vriendelijk en kalme weggetjes. En plotseling komt u een bord tegen dat u niets zegt. Ook op de snelweg kan u dat overkomen. Hierbij een aantal vertalingen om uw reis makkelijker te maken.

Meer informatie >>

Blaastest nu al van de baan.

Blaastest nu al van de baan.

Over de verplichte blaastest die u in Frankrijk in uw auto bij u moet hebben is nogal wat commotie ontstaan. Moet het nu wel of niet

Meer informatie >>

Gladde banden kunnen veel geld kosten.

Gladde banden kunnen veel geld kosten.

Olie en koelvloeistof nakijken is heel vanzelfsprekend. Maar banden en bandenspanning zijn vaak het ondergeschoven kind.

Meer informatie >>

Franse verkeersboetes.

Franse verkeersboetes.

Je bent de klos, maar kan ik ook bezwaar maken?

Meer informatie >>