ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

La Rochelle-Normande

Een bloemrijke gemeente

Doorkruist door de D35

Gemeentehuis
La Rochelle-Normande
La Rochelle-Normande is een kleine gemeente en ligt 10 km. ten noorden van Avranches. Het dorpje behoort tot het arrondissement Avranches (La Manche) en maakt deel uit van het kanton La Haye-Pesnel.

U bereikt La Rochelle-Normande door de A84 bij Villedieu te verlaten via de afslag 37. U volgt de D924 tot Beauchamps waar u linksaf slaat de D7 op tot in La Haye-Pesnel. In het centrum neemt u de D35.

La Rochelle-Normande is in het noorden begrensd door de rivier Le Thar, in het westen door het stroompje de Vieux Léger en in het zuiden door het riviertje de Lerre. Voer voor visliefhebbers.

De gemeente heette tot 1938 La Rochelle, maar vanwege de verwarring die regelmatig ontstond door het gelijknamige La Rochelle, de bekende haven (Charante-Maritime) in Rochelle aan de Haute Saône werd de toevoeging Normande in gebruik genomen.

Het beeld van de Rochelaise

De kerk van Onze Lieve Vrouwe
De gemeente heeft 269 inwoners. De oppervlakte bedraagt 7,53 km² hetgeen neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 36 inwoners per km².

De bevolking leeft voornamelijk van de veeteelt. De zuivel uit La Rochelle-Normande is van een hoge kwaliteit. Om die reden werd als ode aan de melkvrouwen in juni 2006 een uit hout gesneden beeld in de gemeente geplaatst, voorstellende de een Rochelaise.

Denk niet dat in een zo kleine gemeente geen broedertwisten uit kunnen breken. In 1937 werd besloten op de openbare school gemengde klassen in te voeren. De bevolking raakte tot op het bod verdeeld. Veel ouders gaven er de voorkeur aan hun kind van school te halen en op de katholieke school Sainte-Therèse in Sartilly hun school af te laten maken.
De ruzie duurde jaren lang en pas na de Tweede Wereldoorlog zou de rede zegevieren.

In het midden van het dorp staat de Heilige Maria kerk, welke werd gebouwd in de 16de eeuw en uitgebreid in de 18de eeuw.

La Rochelle is een levendig en aangenaam dorpje.