ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

La Lucerne-d’Outremer

Gemeentehuis Lucerne d’Outremer

Abdij van Lucerne

L’Eglise de Notre Dame
La Lucerne d’Outremer is een gemeente in het arrondissement Avranches (La Manche) eb valt onder het kanton La Haye-Pesnel. U bereikt Lucerne d’Outremer door bij Villedieu afslag 37 te nemen, daar de D924 richting Granville te volgen. Bij Beauchamps slaat u links af de D7 op om bij La Haye-Pesnel de D35 te nemen.

De naam La Lucerne is afgeleid van het Latijnse woord Lucerna dat lamp betekent. Deze naam stond symbool voor de nabijgelegen abdij die als een verlicht baken als gids diende voor de pelgrims.

De toevoeging d’Outremer, wat van overzee betekent werd in 1853 ingevoerd om verwarring met Lucerne, gelegen in het kanton Saint-Lô verder uit te sluiten. Dit heeft te maken met de invloed van de abdij. Deze werd gebouwd in 1143, kort na de verovering van Normandië door Willem van Normandië. Daardoor kwam het land onder de invloed en de macht van de Anglo-Normandische bisschoppen en viel de abdij onder het bestuur van de aartsbisschop van Canterbury.

La Lucerne d’Outremer is een rustig dorpje. De inwoners worden Lucerna of Lucernaises genoemd. De gemeente telt 798 inwoners (2007) en de bevolking trekt sinds 1999 (621) geleidelijk aan. De oppervlakte bedraagt 14,5 km² wat neer komt op een bevolkingsdichtheid van 55 inwoners per km².

Het gemeenteschooltje
De voornaamste bron van inkomsten is toch wel landbouw en veeteelt. Hoewel een behoorlijk aantal mensen de kost verdiend via de toeristische aantrekkingskracht van de abdij. Er is wat kleine middenstand in de gemeente.

De kerk, midden in het dorp is gewijd aan Onze Lieve Vrouw en een groot aantal overblijfselen van de Romaanse architectuur behouden.

Dat het een wat grotere gemeente is moge blijken uit het feit dat Lucerne d’Outremer over een eigen schooltje beschikt.