ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Champcervon

Een heerlijke boerenbuiten

Zachtglooiende omgeving

Robuuste eeuwenoude boerderijen

De vroegmiddeleeuwse
Martinus kerk
Champcervon is een kleine gemeente in het arrondissement Avranches en onderdeel van het kanton La Haye-Pesnel. U bereikt de gemeente door de A84 bij Villedieu te verlaten en de D924 te volgen tot Beauchamps. Daar slaat u linksaf en volgt de weg via La Haye-Pesnel tot in Champcervon.

Het aantal inwoners bedraagt 208 (2007) en de oppervlakte van de gemeente is 5,63 km▓, hetgeen neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 37 inwoners per km▓. Langzaam maar zeker neemt ook hier de vergrijzing toe.

De bevolking leeft voornamelijk van de landbouw en veeteelt. Vlak bij de dorpskern is een grote plantenkwekerij die zeker de moeite van een bezoekje waard is. In algemeenheid wordt het landschap gedomineerd door robuuste boerderijen.

Gescheiden vuilnis,
zo kan het ook
opvallend is de reinheid van het dorpje. Overal is er gelegenheid afval gescheiden aan te bieden. Niemand zal het in zijn hoofd halen troep in de bermen te gooien. Op weg naar de winkel of naar het dorp stop je gewoon even om flessen, plastic of papier in de daarvoor bestemde bakken te dumpen.

De kerk is de trots van de inwoners. Een in perfecte staat onderhouden en in Romaanse stijl opgetrokken gebouw waar we in de wetenswaardigheden van Champcervon verder op ingaan.

Het gemeentehuis heeft haar eigen historie. In vervlogen tijden was op de begane grond de brandweer gevestigd en op de bovenverdieping de dorpsschool. Bij het afnemen van het aantal inwoners verdwenen diensten. De plaats van de brandweer werd ingenomen door het gemeentehuis tot een tiental jaren de school ook werd gesloten.