ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

9 september – sterfdag Willem de Veroveraar.

9 september – sterfdag Willem de Veroveraar.

Willem werd in 1028 geboren in Falaise, ongeveer 30 km. ten zuiden van Caen. Hij was het buitenechtelijk kind van Robert de Duivel en Herleva, de dochter van een leerlooier.

Zijn vader werd er van verdacht aan de macht te zijn gekomen nadat hij zijn oudere broer had vergiftigd.

Om vergiffenis te vragen voor zijn daad ging Robert op pelgrimstocht naar Jeruzalem. Voor zijn vertrek riep hij zijn edelen bij elkaar. Hij liet hen trouw zweren aan zijn favoriete zoon Willem. Op zich was dat niet zo vreemd omdat in Normandië nog altijd het oude gewoonterecht van de Vikingen bestond, (de More Danico). Hierin was bepaald dat een man meerdere vrouwen mocht hebben en hun kinderen wettige erfgenamen waren.

Robert overleed tijdens zijn pelgrimstocht in 1035.

Op zijn zevende werd Willem de opvolger van zijn vader en werd hertog van Normandië. Door zijn politieke tegenstanders werd hij dan ook de bastaard genoemd.

De werkelijke macht en de uitvoering lag bij de hovelingen van Willem, in het bijzonder bij zijn voogden. Er werd door de Normandische adel fel om deze positie gevochten. Meerdere van zijn voogden sneuvelden of werden vermoord. Er werden ook meerdere aanslagen op Willem gepleegd.

Vanaf zijn veertiende begon Willem langzaam maar zeker het heft in eigen hand te nemen. Er volgden tal van schermutselingen en veldslagen, maar hij wist de rust te herstellen en Normandië redelijke welvaart te brengen.

In 1066 viel hij Engeland binnen. Hem was, door een complot het koningschap van Engeland ontnomen, een kroon waarop hij meende recht te hebben. Dit leidde tot een inval van Engeland en Willem de Veroveraar werd koning van Engeland.

Het hele leven van Willem de Veroveraar kunt u lezen op: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/1/1550/0/over-frankrijk-beroemde-en-vermaarde-fransen-willem-de-veroveraar

In 1087 besloot hij een kort bezoek Normandië te brengen. Tijdens zijn tocht werd hij overvallen door een klein Frans legertje. Willem won het gevecht, maar tijdens de strijd schrok zijn paard en begon te steigeren. Willem verwonde zijn buik aan de zadelknop. Hij kreeg inwendige verwondingen die tot buikvliesontsteking leidden. Na vijf weken van gruwelijke pijn overleed hij op 9 september 1087.

Door uitgeverij Orep in Caen is een leuk boekje over Willem de Veroveraar uitgegeven. Het boekje, uitgevoerd met mooie illustraties, is geheel in de Nederlandse taal. De prijs is € 5,70. U kunt dit boekje via ons contactformulier bestellen.