ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

8 september – Zuster Marie-Madeleine-Postel.

8 september – Zuster Marie-Madeleine-Postel.

Op 28 november 1756 werd in Saint-Sauveur-le-Vicomte de kleine Julie Françoise-Catharine Postel geboren. Zij was een dochter uit een doorsnee gezin. Op haar 12de jaar werd zij naar het Benedictijner  klooster in Valognes gestuurd waar ze werd opgeleid tot onderwijzeres.

In 1776 keerde ze terug naar haar geboorteplaats waar zij een school opende voor arme kinderen.

Tijdens de Franse Revolutie hielp zij priesters, die op dat moment nog maar weinig aanzien genoten, te vluchten naar Engeland. Ook organiseerde zij clandestiene missen op heimelijke plaatsen.

Nadat de rust in Frankrijk weer enigszins was terug gekeerd, wilde Julie Postel er haar levenswerk van maken de arme jeugd een toekomst te geven. Op 8 september 1807 richtte zij de Congregatie van de Zusters van Barmhartigheid  voor Christelijke Scholen op. Deze congregatie werd canoniek erkend.

Op 51 jarige leeftijd werd zij de eerste Moeder Overste van deze congregatie. Het eerste klooster bevond zich in Octeville, ze verhuisden achtereenvolgens naar Avenel, Valognes en Tamerville voordat ze zich, met haar nonnen, in 1832 definitief konden vestigen in de oude Benedictijner abdij in haar geboortedorp Saint-Sauveur-le-Vicompte, gebouwd in de 11de eeuw. De zusters staken behoorlijk de handen uit de mouwen en renoveerden eigenhandig het oude gebouw.

Op verschillende plaatsen in La Manche werden scholen voor armen opgericht, maar het hoogtepunt van het werk van zuster Marie-Madeleine was de oprichting van een kostschool voor meisjes in Cherbourg.

Zuster Maria-Madeleine overleed in haar abdij in Saint-Sauveur-le-Vicomte, waar ze ook werd begraven.

In 1908 werd zij door paus Pius X zalig verklaard.