ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

21 augustus – Michelet.

21 augustus – Michelet.

Jules Michelet werd geboren op 21 augustus 1798. Als 12 jarig jochie, na een simpele schoolopleiding, begon hij te werken op de drukkerij van zijn vader. Al snel raakte hij onder de indruk van het gedrukte (en volgens hemzelf daardoor het onherroepelijk) woord.

Hij verslond de boeken die hij onder ogen kreeg en hij besloot schrijver te worden. Zijn doel was het verleden te herscheppen. Daardoor kreeg zijn werk een bijzonder levendig karakter.

Michelet introduceerde het historisme in de Franse geschiedschrijving en geldt als een belangrijk geschiedfilosoof. Hoewel hij het verleden zo veel mogelijk zelf wilde laten spreken, zijn zijn eigen politieke en ideologische opvatting duidelijk terug te vinden in zijn werk.

In 1833 trok hij zich terug op het Château Vascœul, ook wel het kasteel van Forestiere, gelegen in ten noorden van het gelijknamige stadje Vascœul in Eure, Hier begon hij te schrijven aan zijn indrukwekkende 17-delige “Histoire de France”, dat in 1867 gereed was. In de tussentijd, tussen 1847 en 1853 produceerde hij ook nog de 7-delige serie “Histoire de la Révolution”.

Michelet bood de Fransen een nationalistisch beeld van het verleden met veel aandacht voor de onderdrukten en met een grote nadruk op de democratische beweging. Van koningen en geestelijken was hij wars. Zijn beschrijving van Jeanne d’Arc maakte haar tot een icoon van Frankrijk.

In 1862 schreef hij zijn beroemde “La Socière”. In dit werk gaat hij in op de geschiedenis van de heksenvervolging. Dit boek geeft een levendig, maar sterk vertekend beeld van de gruwelijkheden van het verleden. Dit beeld is echter sterk vertekend vanwege het antiklerikalisme van Michelet.

Michelet overleed op 9 februari 1874. In de toren van het Château Vascœul is het museum Jules Michelet ingericht. Op deze plaats waar hij zijn indrukwekkende series schreef, kunt u uitgebreid kennis maken met deze historicus en zijn werk tijdens de periode die hij doorbracht in Normandië.