ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

20 augustus – Saint Philibert, stichter van de abdij van Jumièges.

20 augustus – Saint Philibert, stichter van de abdij van Jumièges.

Philibert, ook wel Filiberto genoemd, werd geboren in 617 of 618 In Eluza. Het tegenwoordige Eauze dat ligt in Gers.

Hij was de zoon van de chef magistraat van Julius over een Vicus, een belangrijke Romeinse nederzetting in, waar later Aire-sur-Adour in het departement Les Landes werd gebouwd. Hij werd in het bijzijn van zijn vader benoemd tot Vic

Philibert werd door uitstekende leermeesters onderwezen in wetenschappen in al die afdelingen die belangrijk konden zijn om bestuurder te worden. Hij verwierf alle kennis die een man nodig heeft voor de geest en het hart, voor de wereld en de godsdienst. Na zijn studieperiode werd hij door zijn vader voorgesteld aan Koning Dagobert die hem opnam als lid van het hof. Hier maakte hij kennis met Saint Quen, de latere bisschop van Rouen. Deze bracht hem het gevoel van eigenwaarde bij.

Ontevreden over het frivole leven dat hij leidde aan het hof, besloot hij op zijn twintigste het roer om te gooien. Hij wilde verder leven als monnik en zijn leven aan God wijden. Hij kreeg goedkeuring van de koning, wiens toestemming nodig was, om zijn bezittingen te verkopen. De opbrengst hiervan gaf hij weg aan armen en aan kloosters. Hij verbleef aanvankelijk in het bisdom Meaux, waar hij door Saint Agile, de vriend van Saint Quen als abt werd aangesteld aan een klein klooster.

Lang bleef hij daar niet. Hij vond evangelisatiewerk belangrijker en trok naar het noorden, zijn vriend Saint Quen achterna. Later, in 654 werd hij stichter van de abdij van Jumièges, in de omgeving van Rouen, aan de boorden van de Seine. Dit gebied was hem welbekend. In zijn tijd aan het hof had hij hier regelmatig gejaagd met Koning Dagobert.  De grond werd hem geschonken door Koning Clovis II op verzoek van koningin Bathilde. Van zijn overgebleven geld financierde hij de bouw.

Voor zijn klooster verkoos hij de leer van Columbanus, een Ierse abt en missionaris. Deze stichtte verschillende kloosters op het Europese vasteland waaronder die van Marmoutier in de Elzas. Columbanus arriveerde in 590, samen met een aantal metgezellen in Frankrijk. Hier stichtte hij o.a. de abdijen van Luxeuil en Fontaines. Voor deze gemeenschappen schreef hij bijzonder strenge kloosterregels uit. Deze regels werden in de 9de eeuw vervangen door de regels van Benedictus.

Philibert, legde zijn monniken een discipline op van grote soberheid, vasten, waken en geseling.

Hij stierf, na grote indruk achtergelaten te hebben in Normandië op 20 augustus 684 op bijna zeventig jarige leeftijd.

Zijn lichaam werd overgebracht naar Tournus waar een kerk die zijn naam draagt werd gebouwd en een sarcofaag voor hem opgericht. Hier werden zijn relieken bewaard. Niemand weet waarom, maar zijn schedel en beenderen werden in 1998 gestolen.