ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

8 augustus – sterfdag Eugène Boudin.

8 augustus – sterfdag Eugène Boudin.

In het schilderachtige havenplaatsje Honfleur stond op 12 juli 1824 de wieg van Eugène Boudin. Een kind van een familie van zeevarenden. Als jongen voer hij mee op het schip van zijn vader. Tijdens die reizen kreeg hij alle gelegenheid om kusten en stranden te bekijken. Dit zou bepalend zijn voor de rest van zijn leven.

Het zeemansleven trok hem nauwelijks. Omdat zich in zijn geboorteplaats en de omgeving veel schilders vestigden, leek het hem een goed idee om een lijstenmakerij en een winkel voor schilders benodigdheden te openen. In zijn vrije tijd begon hij zelf te schilderen.

Een van de schilders die materiaal bij hem kochten en waarmee Boudin bevriend raakte, was Jean-François Millet. Aan hem durfde Boudin zijn werk te laten zien. Millet bracht een aantal correcties aan in het werk van Boudin, maar raadde hem aan zelf geen schilder re worden. Achteraf werd aangenomen dat Millet jaloers was op het werk van zijn vriend en in hem een toekomstige concurrent zag.

Gelukkig sloeg Boudin de raad van Millet in de wind. In 1847 verkocht hij zijn winkel aan een van zijn bedienden en hij vertrok naar Parijs. Hij ging daar aan de slag als kopiist van bekende schilderijen. Een jaar later bleek dat Boudin serieus werk maakte van zijn schildersvak. Hij ging op reis en trok door Noord Frankrijk en België waar hij de Vlaamse meesters bestudeerde. Langzaam werk zijn werk geaccepteerd.

Op aandrang van een aantal van zijn vroegere klanten verstrekte de gemeente Le Havre hem een beurs voor een periode van drie jaar. Hij studeerde zich suf, maar na die drie jaar maakte Boudin niet de vriendelijke genrestukken die men van hem verwachtte. In plaats daarvan bestond zijn werk voornamelijk uit schilderingen in de open lucht. Volgens Boudin was “De tijd van de romantici voorbij…. Voortaan moest gezocht worden naar de eenvoudige schoonheid van de natuur… De natuur zoals die werkelijk is in al haar verscheidenheid en ongereptheid”.

Boudin liet zich vooral inspireren door de Normandische kust, met name de dorpjes Deauville en Trouville-sur-Mer en hun omgeving.

Hij werd hierdoor, volkomen onterecht als de schilder van de stranden aangeduid, aangezien slechts een deel van zijn werk op stranden is geïnspireerd.

Tussen 1875 en 1890 bezocht Boudin regelmatig Nederland en België. Hij maakte hier veel werk, onder andere in Dordrecht, Rotterdam en Scheveningen.

Boudin was een van de eerste Franse landschapschilders die in de open lucht werkte.  Zijn zeegezichten vormden een band met het naturalisme van de vroege en het impressionisme van de late 19de eeuw. Boudin was degene die Claude Monet wist over te halen om rechtstreeks buiten te schilderen.

Hij gaf daarmee het voorbeeld aan tal van impressionisten. Boudin overleed in Deauville op 8 augustus 1898.