ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

5 augustus – Guy de Maupassant.

5 augustus – Guy de Maupassant.

Tourville-sur-Arques is een klein dorpje in het departement Seine-Maritime. Vlak bij dit gehucht met iets meer dan 1.000 inwoners ligt het Château de Miromesnil. Zonder dit kasteel zou Tourville-sur-Arques nooit enige bekendheid hebben gekregen.

Guy de Maupassant werd geboren op 5 augustus 1850 in Château de Miromesnil. Hij leefde de jeugd van een kind van welgestelde ouders. Dat veranderde toen hij werd opgeroepen om dienst te nemen in het Franse leger tijdens de Frans-Duitse oorlog (1870-1871). Op twintigjarige leeftijd kreeg hij te maken met de gruwelen van een oorlog, Deze gebeurtenissen tekenden de rest van zijn leven. De dingen die hij tijdens de oorlog meemaakte kwamen regelmatig terug in zijn oeuvre.

Op zijn 22ste kreeg hij, na zijn mobilisatie, een baan aangeboden op het ministerie van binnenlandse zaken in Parijs. Hij verveelde zich al snel als bureauklerk en die geestdodende baan bracht hem er toe novelles te gaan schrijven. Verschillende kranten publiceerden zijn werk dat uiteindelijk in de vorm van een boek verscheen. Vooral het werk van Ėmile Zola inspireerde hem uitermate. Ook Gustave Flaubert, wiens werk hij bewonderde, werd een goede vriend van hem.

Nauwelijks dertig jaar oud was de Maupassant een beroemdheid in Frankrijk door de uitgave van zijn boek “Boule de Suif” in 1880. Ook in het buitenland, vooral in Rusland had hij groot succes.

Hij werd, zoals men dat noemde, een schrijver van het naturalisme. Opvallend was zijn overwegend pessimistische kijk op de wereld. In zijn ogen was het leven “een avontuur zonder doel” en de mens was “een beest, nauwelijks beschaafder dan andere beesten”. Zijn verhalen beschreven een zwakke maatschappij met egoïstische, oneerlijke, wrede en belachelijke mensen. Hij liet zich uit over gierige kooplieden, ijdele edelen en hypocrisie. Geen enkele menselijk ondeugd werd door hem niet benoemd.

Zijn succes als schrijver en de daarbij behorende inkomsten en welstand waren voor hem de aanleiding een mondain leven te gaan leiden.

Hij kocht een jacht waarmee hij op de Middellandse Zee ging cruisen en werd een veel geziene gast in Cannes en Nice. Maar zijn intellectueel werk, in samenhang met zijn decadente levensstijl drukten een stempel op zijn leven. De Maupassant werd schizofreen. Hij was 41 jaar toen hij een zelfmoordpoging pleegde die mislukte. Daarop werd hij opgenomen in Passy in Haute-Savoie. Dit kleine dorpje was bekend om haar sanatorium Sancellemoz. Marie Curie overleed hier in 1934.

Maupassant zou hier verblijven tot aan zijn dood op 6 juli 1893. Tot aan het einde van zijn leven bleef hij schrijven. Daar waar zijn oeuvre in het teken stond van de gruwel van de oorlog werd, naarmate hij ouder werd, angst een motief dat meer en meer in zijn werk voorkwam.