ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Etappe 2 – Saint-Lô – Cherbourg

Etappe 2 – Saint-Lô – Cherbourg

De tweede etappe van deze Tour de France start in Saint-Lô. Waarschijnlijk een etappe waarin een groep vroege vluchters voor hun kans gaat.

Saint-Lô is de hoofdstad van het departement La Manche. Hoewel het niet te zien is, is hier sprake van een vrij nieuwe stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Saint-Lô belangrijk vanwege het grote aantal wegen dat hier samenkwam. Tijdens de bevrijding heeft de stad zwaar geleden door twee aanvallen. De eerste werd uitgevoerd door de Amerikanen in de nacht van 6 op 7 juni 1944. Hierbij kwamen meer dan 150 inwoners om het leven.

De tweede keer dat Saint-Lô slachtoffer werd van de bevrijding was op 17 juli, tijdens de slag om Saint-Lô. Dit keer werd de stad hevig gebombardeerd door Duitse troepen die hun positie ten zuiden van de stad wilden handhaven. Saint-Lô werd voor meer dan 90% vernietigd en werd bekend als “de hoofdstad van de ruïnes”. De stad werd uitzonderlijk gedecoreerd met het Legioen van Eer en het Croix de Guerre.

Later is de stad volledig gerestaureerd en in oude staat hersteld. Verborgen zijn de aanpassingen aan de nieuwe tijd zoals riolen, elektrische voorzieningen en waterleidingen. http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/0/1602/1047/arrondissement-saint-lo

Vanuit Saint-Lô trekt de caravaan in zuidoostelijke richting naar Torigny-sur-Vire om dan de westelijke richting te volgen naar Percy. Van hieruit gaat het parcours in golvende lijn naar Coutances. Deze stad ligt in een vlak land, maar om het centrum te bereiken moet over een korte afstand een hoogte van ongeveer 160 meter worden beklommen.

De stad Coutances is de culturele en historische hoofdstad en daardoor is dit kanton ontwikkelt tot een harmonieuze gemeenschap waarbij cultuur en toerisme toonaangevend zijn. Echt wereldberoemd is het jaarlijkse festival “Jazz sous les Pommiers”. Een week lang staat de stad in het teken van de diverse soorten jazz muziek en is vergelijkbaar met het North Sea Jazz Festival. http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/1197/1224/0/arrondissement-coutances

Van Coutances wordt opnieuw de richting van het westen opgezocht om, via Lessay, waar de renners de vorige dag al passeerden, pal langs de kust naar het noorden te rijden. Daarbij worden schilderachtige stadjes als Gefosses, Agon-Couteanville, Briqueville-sur-Mer, Créance-Plage met haar Nederlandse duinen en Pirou met haar prachtig gerestaureerde middeleeuws kasteel aangedaan.

Hier zou de etappe vanwege de wind tot een waaieretappe uit kunnen groeien

Bij Beaumont-Hague wordt het schiereiland Cotentin overgestoken richting Cherbourg. Hoewel de naam niet juist is. Op 28 februari 2000 werden de gemeenten Cherbourg en Octeville, op verzoek van de inwoners samengevoegd tot één gemeente. Het gevolg was dat de gemeente en het arrondissement de naam Cherbourg-Octeville kregen. http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/0/1602/1048/arrondissement-cherbourg-octeville

Om in deze finishplaats aan te komen moet er over de beroemde kliffen van deze streek een behoorlijk geaccidenteerd terrein worden overwonnen, met als laatste klim, de Côte de la Glacerie op ongeveer 6 km. van de aankomst, met een stijgingspercentage van 14%. Een aankomst dus voor punchers.

We hoeven dus niet verbaasd te zijn als de eerste gele trui van deze Tour al van schouders wisselt.

Overigens, Nederlanders hebben een goede herinnering aan Cherbourg. In 1986 reede de voormalige meesterknecht van Joop Zoetemelk, Johan van der Velde in het geel over de finishlijn in deze stad. De rit werd gewonnen door De Buffel, Guido Bontempi.

in 1994 was Cherbourg vertrekplaats voor de zesde etappe die naar Rennes leidde. Deze etappe werd gewonnen door de Italiaan Gianluca Bortolami.