ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

2 juli – Merkwaardige fazanten in Cléres.

2 juli – Merkwaardige fazanten in Cléres.

Jean Théodore Delacour werd als zoon van een rijke industrieel geboren in Parijs. Zijn vader was eigenaar van een viertal grote domeinen in het noorden van Frankrijk. Jean volgde goede schoolopleiding, waaronder een opleiding biologie bij de Jezuïeten. Hij was al op vroege leeftijd geïnteresseerd in alles wat groeit en bloeit.

Zijn vakanties bracht hij vaak door bij zijn grootvader die een groot landgoed in bezit had bij Amiens. Deze wakkerde zijn belangstelling voor botanica en ornithologie verder aan. Delacour begon daar zijn eigen serres en volières te bouwen.

Hij werd uiteindelijk eigenaar van vier parken waar hij zijn hobby’s kon botvieren. Zij zouden internationaal bekend worden vanwege hun wetenschappelijk belang. Een daarvan werd gehuisvest in Cléres, dat later in handen is gekomen van het departement Seine-Maritime.

De Vietnamese fazant is een zeldzame vogel. De soort werd pas in 1964 door mensen ontdekt. Helaas werd de soort na de ontdekking sterk bedreigd door overbejaging en het verdwijnen van het leefgebied. Het duurde tot 1990 voor ze in gevangenschap konden worden gehouden.

Een zeldzame vogel dus, nog zeldzamer als ze in vogelparken voorkomt, maar een absolute wereldprimeur is het als op 2 juli 1998 de Vietnamese fazant zich door middel van kunstmatige inseminatie voortplant. De eieren werden bevrucht in Parc de Cléres, een van de vier door Delacour opgerichte parken.

De vier dierentuinen zijn nu onderdeel van de natuurlijk historisch musea. De missie van deze instellingen is onderzoek uit te voeren naar de instandhouding van bedreigde diersoorten. Momenteel worden van 250 bedreigde vogelsoorten, meer dan 2.000 exemplaren gehouden.