ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

La Manche.

La Manche is het meest westelijke departement van Basse Normandie. Eigenlijk kun je zeggen dat het gebied wordt gevormd door het schiereiland Cotentin. De naam is een letterlijke vertaling van het Kanaal, waardoor het in het westen, het noorden en het noordoosten wordt omsloten. Maar het kan ook worden gezien als de vertaling van Handvat, naar de vorm die het heeft.
De kustlijn heeft een lengte van ca. 350 km. Dit departement grenst in het oosten aan Calvados en Orne. De zuidelijke grens wordt bepaald door het Bretonse Ille-et-Vilaine en Mayenne.

La Manche

Oorspronkelijk werd La Manche bewoond door de Kelten, de Unelles en de Abricantes. In 56 v.Chr. vielen de Romeinen het gewest binnen en Viridorix met zijn mannen konden een bezetting van Neustrië zoals het gebied door de Romeinen werd genoemd, niet voorkomen.

De bevolking leeft voornamelijk van landbouw en veeteelt en de inwoners worden “Manchois” genoemd.

Buiten de grote steden Cherbourg-Octeville en Saint-Lô bestaat La Manche goeddeels uit een netwerk van smalle weggetjes die kleine dorpjes met elkaar verbinden, waar hier en daar een iets grotere stad opduikt die dienst doet als regionaal winkelcentrum en de omgeving medisch en maatschappelijk ondersteunt.

Zicht op Saint-Lô

In de 19de eeuw doet de industrialisering langzaam haar intrede, er ontstaat meer industrie, vooral in de regio’s Cherbourg en Saint-Lô, maar La Manche behield haar agrarisch karakter. Wel ontstonden er enkele grote voedingsbedrijven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft vooral het noordoosten van de regio zwaar te lijden gehad. De Duitsers hadden de kust versterkt en de Altanticwall gebouwd. De invasie van 1944 speelde zich ook voor een belangrijk deel af in La Manche. Een van de landingstranden “Utah Beach” lag in het noordoosten van La Manche. Vooral rond Carentan werd hevig slag geleverd. Veel steden werden voor meer dan 80% met de grond gelijk gemaakt. Saint-Lô kreeg de naam “Stad van de Ruïnes”.

Daardoor kreeg in die periode de stad Coutances tijdelijk de rol van hoofdstad van de regio toegewezen.

Ruïnes van Saint-Lô

Gedurende de jaren tussen 1945 en 1960 keerde de bevolking, waarvan grote aantallen inwoners waren gevlucht, terug en begon een indrukwekkende wederopbouw. Er werd nieuwbouw gepleegd, maar historische monumenten werden zodanig heropgebouwd dat het verschil met het middeleeuwse origineel nauwelijks te ontdekken is.

Doordat La Manche aan drie kanten omgeven is door de zee zou je denken aan een Oceaanklimaat. Toch is dat niet helemaal zo. De invloed van de Warme Golfstroom is duidelijk merkbaar. Daardoor moet je niet gek opkijken als je plotseling oog in oog staat met palmen, agaven en kurkbomen. Bekend is het “Fête de Mimosa” dat jaarlijks wordt gehouden in Gênets. 

De winters zijn mild, in januari ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 4° en 7°C. Vorst doet zich zelden voor. In de zomer liggen de temperaturen rond de 26°.

Fête de Mimosa

De kust is winderig waardoor er op sommige plaatsen een groot hoogteverschil is tussen eb en vloed. Op sommige plaatsen is het verval meer dan 10 meter.

La Manche is het belangrijkste departement van Frankrijk op agrarisch gebied. Vooral in de veeteelt staat het op eenzame hoogte. Met name rundvlees, schapen en paarden.

Maar ook op het gebied van de teelt van fruit (appels en peren) en groenten (wortelen, prei en bloemkool) is La Manche de marktleider in Frankrijk.

Cherbourg-Octeville is een belangrijke haven. Het is, naast handelshaven, nog steeds een grote vissershaven. Maar ook de veerdiensten tussen Frankrijk en Engeland spelen een belangrijke rol. Het is een niet te onderkennen handels- en marinehaven. De scheepsbouw neemt een prominente plaats in.

De nucleaire industrie groeit meer een meer, maar daarnaast, met de aanleg van enorme windmolenparken voor de kust is La Manche een voorname leverancier van energie voor Frankrijk.

De welvaart en kapitaal van La Manche

 

Maar toch, de belangrijkste bron van inkomsten is de toeristenindustrie.

Cherbourg-Octeville is het belangrijkste culturele centrum van La Manche met tal van theaters, een regionaal kunstencentrum en mooie musea.

Granville teert nog een beetje op haar mondaine verleden. Aan het begin van vorige eeuw was het het toevluchtsoord voor welgestelde Parijzenaren die de stad wilden ontvluchten.

Citadel van Granville

Avranches is een heerlijk historisch stadje, van oudsher verbonden met de Mont Saint-Michel. In het scriptorial kunt u de bibliotheek van de beroemde abdij inkijken. Ook hier worden regelmatig eigentijdse exposities gehouden.

Gezellige terrasjes in Avranches

Gedurende het hele seizoen vinden steeds op andere plaatsen verschillende festivals plaats. Hierbij kun je denken aan “Jazz sous les Pommiers” in Coutances, “Femmes-dans-le-Ville” in Cherbourg-Octeville, “Jazz en Baye” in verschillende plaatsen rond de baai van de abdij van de Mont Saint-Michel, het “Weekend du Vent” aan het strand tussen Carolles en Champeaux.

Prachtig zijn de regelmatige concerten op de Mont Saint-Michel en last but least, het Carnaval van Granville.

De Mont Saint-Michel

Over heel La Manche verspreid liggen musea en abdijen die open staan voor het publiek. Denk aan de helemaal gerestaureerde abdij van Lessay of de abdij van Lucerne. Op elke VVV kunt u brochures vinden waarin de meest toonaangevende, maar ook kleine musea worden beschreven.

Ook op sportgebied manifesteert zich La Manche op buitengewone wijze. Dit uit zich in een aantal toonaangevende voetbalclubs waarvan FC Cherbourg de belangrijkste is. Bekend is de wielerronde van Normandië en de op handen zijnde start van de Tour de France in 2016.

Maar overal kunt u tennissen. Er zijn tal van golfbanen en vergeet de geweldig mooi uitgezette fiets- en wandelroutes niet.

Even een balletje slaan?

 

Voor mensen die op zoek naar een rustige, maar levendige plek om vakantie te vieren of zich te vestigen is er geen beter denkbare omgeving dan La Manche. Voor emigranten die op zoek zijn naar werk in deze regio, in de omgeving van Cherbourg-Octeville is men dagelijks op zoek naar specialisten.

Maar de hele regio staat open voor medisch geschoold personeel.

La Manche? Doen!

 

 

 

Arrondissement Coutances.

Arrondissement Coutances.

Een arrondissement waar u van de ene verassing in de andere valt. Een heerlijke streek om op vakantie te zijn of om te wonen.

Meer informatie >>

Arrondissement Avranches.

Arrondissement Avranches.

In dit arrondissement is het bewegen tussen mondain, religie en landelijkheid.

Meer informatie >>

Arrondissement Saint-Lô

Arrondissement Saint-Lô

Dit arrondissement is als een Phoenix uit haar as herrezen. Volledig verwoest in juni 1944 is het opnieuw mooi en welvarend.

Meer informatie >>

Arrondissement Cherbourg-Octeville.

Arrondissement Cherbourg-Octeville.

Je aandacht verdelen tussen industrie, landbouw, historie en de Tweede Wereldoorlog. Heen en weer geslingerd worden. Dat is Cherbourg-Octeville.

Meer informatie >>