ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

6 maart – Normandië werd Frans.

6 maart – Normandië werd Frans.

Les Andelys is en was een onbeduidend stadje in het departement Eure. Maar uit strategisch oogpunt was het heel belangrijk. De Engelsen regeerden over het noordwestelijke deel van Normandië, hun macht was geconcentreerd rondom Rouen. Andelys was een vooruitgeschoven verdedigingspost.

Om die reden was het Richard Leeuwenhart, het belang inziende van deze voorpost, die hier in 1196 het Château-Gaillard liet bouwen. Het was een roerige tijd. Koningen en hertogen stonden elkaar naar het leven en streden om de macht.

Hendrik II van Engeland overleed op 6 juli 1189 na een nederlaag tegen zijn zoon Richard Leeuwenhart en Philips II van Frankrijk. Richard nam de kroon van zijn vader over en begon meteen geld in te zamelen voor de derde kruistocht die duurde van 1189 tot 1192. Richard en Philips vertrokken gezamenlijk in 1190.

Intussen begon zijn broer John danig aan de poten van de stoel van Richard te zagen met het doel de macht van Richard over te nemen. Daarbij gooide hij het op een akkoordje met Franse edelen.

Eenmaal terug gekeerd van de kruistocht, die overigens een succes was, hoewel het hoofddoel, de inname van Jeruzalem niet werd behaald, kreeg Philips door dat de macht van Richard niet zo groot was als hij aanvankelijk dacht. Hij zag, aan de hand van informatie van de achtergebleven Franse edelen, mogelijkheden om de Engelsen voorgoed het land uit te werken. Maar daarvoor moest Château-Gaillard worden ingenomen en veroverd.

Hij begon daarom kleine forten en kastelen in de omgeving uit te schakelen waardoor Gaillard volledig geïsoleerd kwam te liggen.

Na een periode van zes maanden van beleg en aanvallen viel het kasteel op 6 maart 1204 in handen van Philips II. De Engelsen namen de benen en de legers van Philips achtervolgden hen via Rouen over de Seine tot ze zich terug trokken op hun eiland.

Vanaf die datum behoorde Normandië bij het Franse rijk. Château-Gaillard werd een symbool voor de vele oorlogen die Frankrijk moest voeren. Het kasteel is een beschermd historisch monument sinds 1862.