ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

12 januari – De eerste veroordeelde tot de guillotine in Caen.

12 januari – De eerste veroordeelde tot de guillotine in Caen.

Op 12 januari 1803 wordt in Caen, Louis Giot een wever uit Courtonne-le-Meudrac, vlak bij Lisieux in een rood hemd naar de guillotine gesleept. Hij is veroordeeld tot de doodstraf vanwege de moord op een collega uit het naburige Glos.

Aan de belangstellende toeschouwers voor dit nieuwe fenomeen wordt een entreeprijs gevraagd van 1 centime.

De guillotine is vernoemd naar de Franse arts en politicus Joseph-Ignace Guillotin. Als lid van de Franse Nationale Vergadering hield hij op 10 oktober 1789 een rede voor de hervorming van de doodstraf. Hij stelde voor alle ter dood veroordeelden op een zelfde manier terecht te stellen. Op dat moment was de wijze van terechtstelling afhankelijk van de maatschappelijke positie van de veroordeelde en de aard van het misdrijf. Zijn voorstel om over te gaan tot een mechanische onthoofding die vrijwel pijnloos zou geschieden, leverde nogal wat commentaar op.

In oktober 1790 bepaalde de Nationale vergadering, op voorstel van Louis-Michel Lepeletier dat iedere ter dood veroordeelde zou worden onthoofd. Over mechanisch onthoofden werd nog niet gesproken.

De Parijse stadsbeul Charles-Henri Sanson gaf aan dat er problemen zouden kunnen ontstaan bij onthoofdingen met de bijl of het zwaard. Hierdoor kwam de door Guillotine voorgestelde machien opnieuw ter sprake. De Nationale Vergadering won advies in bij de vermaarde chirurg Antoine Louis. Deze meende dat een dergelijk toestel eenvoudig te maken was.

Met de hulp van de pianomaker Tobias Schmidt bouwde Louis een prototype waarbij hij zich baseerde op eerder gemaakte voorbeelden. Hij bracht wel een aantal verbeteringen aan. Zo moest de veroordeelde horizontaal plaatsnemen onder de valbijl waardoor de bijl loodrecht op de nek terechtkwam. Ook werd de bijl door gewichten verzwaard.

Ook kreeg de bijl zijn karakteristieke schuine vorm. Dit zou gebeurt zijn op voorstel van de, in mechaniek geïnteresseerde, koning Lodewijk XVI. Bitter genoeg zou hij later zelf het slachtoffer van zijn verbetering worden.

 

De guillotine werd voor het eerst gebruikt voor een terechtstelling. De veroordeelde was Nicolas-Jacques Pelletier.

Hoewel dit apparaat aanvankelijk de Louison of de Louisette, naar de naam van de bouwer werd genoemd, kreeg het al snel de naam van de man die met het idee kwam. De guillotine was een feit