ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

5 januari – Guy de Maupassant

5 januari – Guy de Maupassant

Op 5 januari 1882 publiceerde Guy de Maupassant in de krant Gil Blas zijn nouvelle Un réveillon. Dit verhaal van hem, dat zich afspeelt rond een Normandisch kasteel, staat bol van zijn gekende zwarte humor. De hoofdrolspeler in het verhaal is een boer die met zijn familie werkt op het land van zijn buurman, die een kasteel bezit. Het verhaal is een vertelling van deze boer die niet weet wat aan te vangen met het lichaam van zijn grootvader die op kerstavond stierf en God om raad vraagt door wat brood in de kribbe te leggen.

De Maupassant werd geboren op 5 augustus 1850 op Chateau de Miromesnil bij Tourville-sur-Arques.

Op twintig jarige leeftijd was hij betrokken bij de gruwelijkheden van de Frans-Duitse oorlog. Deze periode was tekenend voor zijn leven. Het is een thema dat in zijn werk regelmatig terug keert.

Op 22-jarige leeftijd kreeg hij een baan op een ministerie in Parijs. Om aan de middelmatigheid van zijn kantoorbaan te ontkomen begon hij korte verhalen te schrijven. Een aantal kranten publiceerden zijn novelles, later werden ze gebundeld en in boekvorm uitgegeven.   

Op 30-jarige leeftijd werd de Maupassant in 1880 een Franse beroemdheid vanwege het verschijnen van zijn boek “Boule de Suif”.

 

In een tijdspanne van enige jaren tussen 1870 en 1890 schreef hij honderden “contes” korte verhalen en novelles die in tientallen bundels werden gepubliceerd. Hij werd gedreven door de wens om de waarheid achter de façade van de mensenlevens te ontdekken en te onthullen. Daarbij bleef hij een van de aardigste, normaalste, meest onderhoudende, ontroerende en hartverwarmendste vertellers aller tijden.