ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

3 januari – Sainte Geneviève.

3 januari – Sainte Geneviève.

Op 3 januari wordt de dag van Sainte Geneviève gevierd. Zij werd geboren in 423 in Nanterre, bij Parijs.

Op 15-jarige leeftijd ontving zij uit handen van de bisschop van Parijs, vanwege haar vrome gedrag, de sluier van de maagden. Zij wijdt haar leven aan vroomheid, onthouding en gebed.

Als Parijs in 451 wordt belegerd door de Hunnen onder leiding van Atilla, smeekt zij de bevolking niet te vluchten en de geloven in het gebed. Een wonder? Atilla wilde zo snel mogelijk optrekken naar Aquitaine en onder zijn troepen werd het gerucht verspreidt dat er pest heerste in Parijs. De stad bleef gespaard.

Later slaagde Geneviève er in om een bootlading tarwe Parijs binnen te smokkelen om de armen te voeden. Ze werd toe al als een heilige vereerd. Ze stierf op 3 januari in 500 of 502. De geleerden 

Haar populariteit groeide ook snel in Normandië. Ene Sainte-Geneviève wordt aangeroepen door de Vikingen als hun vrouw op het punt stond te bevallen. De vrouwen droegen na hun bevalling het hemd waarin ze hun kind hadden gebaard naar een plaats voor aanbidding. Later was het de gewoonte het, op de bedevaartsplaats, het beeld aan te raken om, om geluk en gezondheid voor hun kind te bidden.

De meisjes van Juvigny-sous-Andaine in Orne wendden zich tot Geneviève om zich via gebed te verzekeren van een goede echtgenoot.