ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Carrefour stelt zich op achter Franse boeren.

Carrefour stelt zich op achter Franse boeren.

Jean Vepierre is de verantwoordelijke man voor de inkoop van groenten en fruit voor de supermarktketen Carrefour. Hij verklaarde onlangs tegenover persbureau Bloomberg dat Carrefour het besluit heeft genomen de belangrijkste wintergroenten voorlopig uit eigen land te betrekken. De maatregel geldt voorlopig voor de komende tien maanden.

Deze toezegging kan worden gezien als pure winst voor de machtige boerenlobby in Frankrijk. Deze ageert al lang tegen de import van landbouwproducten.

Mag men dit besluit van Carrefour zien als een importboycot? Neen, maar het kan wel als dusdanig worden opgevat. Door deze maatregel zal Carrefour voorlopig geen aardappelen, wortelen of uien uit Nederland, België en Duitsland inkopen. Hiermee wil de keten de boeren in eigen land steunen die zwaar zijn getroffen door slechte prijzen, tegenvallende opbrengsten vanwege de weersomstandigheden en het handelsconflict tussen de Europese Unie en Rusland.

Carrefour, dat in eigen land ruim 1.200 vestigingen telt, houdt met deze beslissing rekening met de oplopende spanningen onder de Franse boeren. Vanwege hun verslechterde inkomenspositie staken groentetelers in september een belastingkantoor in Morlaix in Bretagne in brand. Eerder, in juli haalden perziktelers vrachtauto´s geladen met Spaans fruit leeg en vernietigden dit ter plaatse.

Carrefour heeft de keuze voor de eigen boeren makkelijk kunnen maken. Er bestaan namelijk geen vaste inkoopcontracten.

Ook voor de komende twee seizoenen blijft de voorkeur uitgaan naar groente en fruit uit eigen land. Hiervoor wordt een lijst met populaire producten samengesteld.

De maatregel treft op dit moment voornamelijk Noord Europese landen.