ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

De Franse economie

 

Franse kerncentrales

Frankrijk is een van de belangrijkste economische mogendheden ter wereld. Tot de Tweede wereldoorlog was de landbouw veruit de belangrijkste economische activiteit in Frankrijk. Pas daarna kwam de industriële ontwikkeling goed op gang. Er werd een planbureau ingesteld waardoor de overheid meer grip kreeg op de economische ontwikkeling van het land.  De plannen van het planbureau moesten door het parlement worden goedgekeurd.

In 1945 werden grote bankinstellingen, verzekeringsinstellingen, de energiesector, het openbaar vervoer en de autofabrieken van Renault genationaliseerd.

Frankrijk had relatief weinig schade opgelopen door de oorlog. Door dit gegeven, samen met de Marshalhulp kon men een sterke groei van de industrie realiseren. Ook door de samenwerking binnen Europa, de Europese Kolen en Staalcommissie (1951) en de EEG (1957) waar Frankrijk tot toetrad, de samenwerking tussen overheid, vakbonden en bedrijfsleven stonden borg voor een grote groei in o.a. de metaal, de mijnbouw en de petrochemische industrie. Uiteraard werd Frankrijk een volwaardig lid van de EG.

Door alle maatregelen steeg de industriële productie na de oorlog snel. Tussen 1970 en 1980 werd een stijging van 33% gerealiseerd. In de jaren tachtig kreeg het land te kampen met hoge inflatie, massale werkloosheid en dalende buitenlandse vraag naar Franse producten.

In 1985 werd een vijfjarenplan opgesteld en 65 staatsbedrijven werden geprivatiseerd. De staatsschuld werd hierdoor behoorlijk afgelost.

Eind jaren tachtig trok de economie weer aan door dalende grondstofprijzen, belastingvermindering en een uitstekende financieringspolitiek.

Momenteel is Frankrijk redelijk stabiel en het land is toonaangevend in de Europese economische politiek.

Frankrijk heeft de grootste landbouwindustrie van de Europese Unie. Het relatieve belang van deze sector is echter sinds de Tweede Wereldoorlog sterk gedaald. In 1999 waren er nog maar iets minder dan een miljoen mensen actief in de landbouw, bosbouw en visserij. In 1970 waren dat nog 2,8 miljoen mensen. Wel is de productiviteit gestegen en Frankrijk is na de USA de tweede exporteur van agrarische producten ter wereld.

 

Tarwe.

 

De belangrijkste gewassen van het land zijn tarwe, suikerbieten, rogge, fruit, gerst en aardappels. Ongeveer de helft van de landbouwgrond in Frankrijk wordt gebruikt om graan te verbouwen. De graanopbrengst bedraagt slechts 17% van de totale landbouwopbrengst. Groenten, fruit, druiven en andere belangrijke gewassen nemen minder ruimte in beslag en leveren meer op.

Het noordwesten van het land is ideaal voor het kweken van groenten vanwege het zachte klimaat dat mede wordt veroorzaakt door de warme Golfstroom.

Een groot deel van de export is afkomstig uit de productie van vee (rundvee, varkens, gevogelte, schapen en zuivelproducten). Frankrijk is de grootste vlees- en zuivelproducent van Europa. De veebedrijven liggen verspreid over het gehele land, Maar de grootste concentraties vinden we aan de randen van het Centraal Massief, en de Atlantische zone, Bretagne, Normandië, Picardië en Frans-Vlaanderen. Vooral het noordwesten van het land is een vooraanstaand veeteeldgebied. Belangrijk in de productie is de Pie Normande. Een typisch runderras, herkenbaar aan de ringen rond hun ogen.

 

Frans rundvee, basis van prachtige zuivelproducten

In Normandië is vooral het fokken van paarden een aanzienlijke bron van inkomsten. In het departement Calvados bestaan ruim 1.400 stoeterijen. Al vanaf de achtste eeuw werd het inheemse ras, de Percheron gekruist met Arabische volbloeds. Dit ras wordt tot op heden nog gefokt.
Meer dan de helft van de Franse volbloedveulens stamt af van de hengsten van de Normandische staatsstoeterijen in Haras du Pin en Saint-Lô.

De schapenhouderij vindt u vooral in het Centraal Massief en in de Pyreneeën. Deze is naast de productie van vlees vooral belangrijk voor de kaasindustrie.
Het is algemeen bekend dat Frankrijk een van de belangrijkste wijnproducenten ter wereld is. De voornaamste wijnbouwgebieden liggen in Bourgondië, Champagne, de valleien van de Rhône en de Loire en het gebied rond Bordeaux.

 

Ook wijnen uit andere gebieden zijn perfect

Naast wijn is met name Normandië een grote exporteur van speciale dranken. Niet te versmaden zijn Cider, Pommeau en uiteraard Calvados.

Frankrijk is een belangrijk industrieland. De industriële productie is sterk gestegen door gepropageerde schaalvergroting. De belangrijkste industriegebieden liggen ten oosten van de lijn Le Havre – Marseille. Het Parijse stadsgewest is een groot centrum van verwerkende industrie. Daaronder zijn begrepen de auto industrie, elektrisch en elektronisch materiaal, farmaceutische en fotografische producten. Naast researchlaboratoria, de "haute couture" de "articles de Paris" (sieraden, juwelen, parfums) en uitgeverijen zijn ook de voedingsmiddelen- en de verwerkende metaal en meubelindustrie er goed vertegenwoordigd.

 

Parfum, Chanel, wie kent de namen niet?

Frankrijk telt vele textielgebieden. De uiterst gediversifieerde metaalindustrie omvat vooral de productie van auto's scheepsbouw, vliegtuigbouw en elektrisch materiaal.

Le Creusot is het belangrijkste centrum van wapenindustrie terwijl oorlogsbodems voornamelijk in St Nazaire, Bordeaux en Le Havre worden gebouwd.

 

Franse scheepsbouw, puur technisch vernuft

 

Citroën, nog steeds boegbeeld van perfectie en innovatie

Wat weinigen weten is dat Graaf Albert De Dion de uitvinder en ook wel de grondlegger is van de Franse auto-industrie en inbouwmotoren. Hij staat hiermee aan de basis van de grootste industrie van Frankrijk.

Frankrijk ontwikkelde aan het begin van vorige eeuw een groot aantal merken auto´s, o.a. Talbot, Panhard, Levassor en Simca. Deze merken verdwenen of gingen op in fusies.
De thans nog bekende merken zijn Renault, Waarvan de fabrieken aan de oever van de Seine staan in Sandouville, onder de rook van Le Havre. Het merk bestaat sinds 1898.

Een tweede bekend merk is Citroën. Hoewel in Frankrijk geboren, is André Citroën, de grondlegger van het bedrijf, de zoon van een Nederlandse diamanthandelaar. Meteen na de eerste wereldoorlog stichtte Citroën zijn eigen fabrieken die wereldfaam verwierven door de onophoudelijke reeks technische vernieuwingen die Citroën doorvoerde. Aanvankelijk begon André Citroën zijn fabrieken in Parijs. Op de plaats van de oude fabrieken is later het Parc André Citroën aangelegd. De huidige Citroën fabrieken staan in Bretagne, in La Janais, bij Rennes.

 

Omslag van de folder van de succesvolle Peugeot 504

 

In 1978 werd de Société Automobiles Citroën S.A. overgenomen door Peugeot. Waarmee we meteen bij de momenteel grootste auto producent van Frankrijk aankomen. Het bedrijf heet nu officieel PSA Peugeot Citroën.


Aanvankelijk was Peugeot een familiebedrijf dat zich bezig hield met productie van staal en gereedschappen. Een succes in de 19de eeuw was de productie van zagen en zaagbladen. In die periode ontstond ook het logo. De leeuw.
Het bedrijf was gevestigd in Monbéliard. Het eerste ontwerp van het logo werd in 1850 gemaakt door Justin Blazer, een juwelier en graveur. De leeuw is oorspronkelijk afkomstig uit het wapen van de Comte de Monbéliard en het wapen is nog steeds te zien in de muren van het gelijknamige kasteel.

        

Het oude en het nieuwe logo

In 1882 ontwikkelde Peugeot de Grande Bi, de fiets met het grote voor- en kleine achterwiel. Dit product bleek een geweldig succes.
Het bedrijf was toen in handen van de neven Eugène en Armand Peugeot. Eugène genoot van het resultaat van de fietsenfabriek, maar vooral Armand wilde een andere richting inslaan. Hij koos voor de auto industrie. Op 2 april 1896 richt hij de Société des Automobiles op. Het succes is bekend.

Minder bekend is dat Peugeot nog tal van andere producten maakt. Uiteraard zijn we bekend met de fietsen en scooters. Maar ook de peper-, zout- en nootmuskaatmolens van Peugeot zijn bekend. De pepermolens staan bijzonder hoog aangeschreven en staan op tafel in tal van toprestaurants.

Peugeot heeft een aantal fabrieken in Frankrijk, o.a. in Audincourt, waar de bakermat van het bedrijf ligt, en later in Lille werden bedrijven gesticht.

De Franse biotechniekmarkt is de derde van Europa. De medische biotechnologie is de belangrijkste tak van deze sector. Frankrijk heeft natuurlijk een grote naam opgebouwd op dit terrein. Denk aan namen als Louis Pasteur en Marie Curie.

 

Marie Curie

Frankrijk is ook een grote speler op de markt van medische apparatuur, onder te verdelen in röntgen- en medisch chirurgische apparatuur. Maar ook op het gebied van prothesen, orthopedisch materiaal en tandheelkundig materiaal kan men niet om Frankrijk heen.

De omzet van de chemische industrie bedroeg in 2001 85 miljard euro. Daarmee is deze tak van industrie na de automobielsector de grootste van het land. In totaal zijn er ca. 240.000 mensen werkzaam in de chemische industrie in meer dan 2.100 bedrijven.

Frankrijk is na Duitsland de grootste exporteur van West Europa en staat 4de op de wereldranglijst. Kortom, Frankrijk is op economisch gebied een land dat er mag zijn en om rekening mee te houden.

 





Frankrijk en haar economie.

Frankrijk en haar economie.

Het gaat vooralsnog slecht met de economie in Europa. Hoe is de huidige stand van zaken in Frankrijk?

Meer informatie >>

Consumentenprijzen in Frankrijk dalen.

Consumentenprijzen in Frankrijk dalen.

De prijzen gaan omlaag, het leven wordt goedkoper, maar de Fransen merken er niets van, denken ze.

Meer informatie >>

Yakult in de verkoop.

Yakult in de verkoop.

Aan de ruim tien jaar durende samenwerking tussen Danone en Yakult lijkt een einde te komen.

Meer informatie >>

Régime d’auto-entrepreneur.

Régime d’auto-entrepreneur.

De kleine zelfstandige is ondanks heel grote bedrijven in Frankrijk nog steeds de kurk waar de economie op draait. Bijna 3 miljoen kleine zelfstandigen houden het land draaiende.

Meer informatie >>

Armoede in Frankrijk groeit snel.

Armoede in Frankrijk groeit snel.

Frankrijk het Walhalla? Ja, als u geld genoeg heeft en niet afhankelijk bent van de staat, uitkeringen of nog erger, de voedselbank. De ellende groeit in Frankrijk met rasse schreden.

Meer informatie >>

De Franse cheque.

De Franse cheque.

Hoe ouderwets het ook aandoet, de cheque is nog steeds onlosmakelijk verbonden aan het dagelijkse leven van de Fransen.

Meer informatie >>

Is uw geld in Frankrijk veilig?

Is uw geld in Frankrijk veilig?

Is uw geparkeerde geld bij Franse banken veilig? Volgens de laatst gepubliceerde resultaten wel. Toch verdient het aanbeveling uw geld zoveel mogelijk te spreiden in geval van…

Meer informatie >>

Carrefour stelt zich op achter Franse boeren.

Carrefour stelt zich op achter Franse boeren.

Gaat de supermarktketen te ver met haar protectionisme?

Meer informatie >>