ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Saint-Georges-de-Rouelley

Historisch dorpje aan de D907
Saint-Georges-de-Rouelley is een kleine maar heel historische gemeente in het departement La Manche, kanton Barenton. U bereikt Saint-Georges-de-Rouelley vanuit het noorden komend is door bij Guilberville (afrit 40) de A 84 te verlaten en de N 174 tot Vire te volgen. Daar neemt u de D 977 tot Mortain om links de D 907 via Barenton te volgen.

Gemeentehuis vol service
De dichtstbijgelegen steden zijn Domfront (9 km) en Mortain (14 km). Bij de laatste telling in 2006 had Saint-Georges-de-Rouelley 526 inwoners. De oppervlakte van de gemeente is 20,5 km². Een bevolkingsdichtheid dus van 26 inwoners per km²

De bevolking leeft voornamelijk van de opbrengst van het land. Ondanks dat is het opvallend dat de bevolking vrij geconcentreerd woont in de kern van het dorp, gegroepeerd rond de kerk.

Saint-George maakt deel uit van het nationaal natuurpark Normandie - Maine, In het goed geoutilleerde gemeentehuis kan men u helpen op elk gebied.

Le Fosse Arthur
De naam van de stad dook veelvuldig op in documenten die betrekking hadden op de 100 jarige oorlog. Volgens de overleveringen vind de oorsprong van de Ronde Tafelridders en de legende van Koning Arthur hier haar oorsprong. Saint-Georges maakt onderdeel uit van het circuit Lancelot du Lac.
Le Fosse Arthur, een schitterend gebied voor wandelingen valt onder de gemeente. Volgend de overleveringen zou dit de plek zijn waar Koning Arthur en de Koningin Guenièvre verbleven. Een prachtig gebied met heide, rivieren en meertjes.

De historische economische activiteiten bestonden uit bosbouw in het bos de la Lande Pourrie, productie van glas en aardewerk, mijnen en ijzergroeven. De familie Foucault ontwikkelde in de 17de en 18de eeuw de glazen die later bekend zouden worden als chambourils. Tevens ontwikkelden zij bepaalde natuurlijk kleurstoffen, waaronder heel bijzonder rood.

Momenteel leeft de bevolking voornamelijk van de productie van ciders, pommeau, calvados en andere specialiteiten uit de Normandische keuken.

Bij een wandeling door het dorp valt een bijzondere gevelsteen op. Saint Georges leeft duidelijk in de geschiedenis van de gemeente.

Het kerkelijk interieur
Bijzonder is de prachtige oude dorpskerk die in de 100 jarige oorlog zwaar beschadigd raakte maar weer geheel in oude glorie is hersteld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakt met name de toren ernstig toegetakeld. Deze is intussen opnieuw opgebouwd naar het model van le haute ville de Domfront. In de kerk zijn talloze schitterende heiligenbeelden geposteerd.

In het Saint-Georges zijn alle noodzakelijke winkels aanwezig. Er zijn een behoorlijk aantal medische voorzieningen, ruimte voor sport en spel, en de gemeente beschikt over een heel behoorlijke bibliotheek.