ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Een Nederlandse haringboer in Frankrijk?

Een Nederlandse haringboer in Frankrijk?

 

 

Als zeventienjarig jochie uit de Zaanstreek, ging Pierre IJskes aan de slag bij de Amsterdamse politie. Hier bleef hij gedurende meer dan twintig jaar werkzaam bij diverse onderdelen van de recherche. Later stapte hij over naar de verzekeringswereld waar hij ging werken als expert op het terrein van fraudegevallen.

 

Elk jaar trok hij naar Frankrijk om daar zijn welverdiende vakanties door te brengen. Het land voelde aan als een warme deken waarin hij zich behaaglijk kon wentelen. Hij genoot van de rustige manier van leven, de ruimte, het eten en het goede glas wijn. Volgens vrienden en bekenden was het allemaal niet waar en zag hij alles teveel door een rose bril.

Maar toch, Nederland begon hem meer en meer te benauwen. Naar zijn idee raakte zijn vaderland te vol. Iedereen stond onder druk en leefde een stressvol leven. Het land werd voor hem te klein en te agressief.

 

Jarenlang liep hij te overwegen Nederland achter zich te laten en zich voorgoed in Frankrijk te vestigen. Klinkt goed, maar ook daar moet gewerkt worden. Maar hoe moest er geld worden verdiend?

Een chambre d’hote? Het is maar de vraag hoe lang het duurt voor dat goed gaat lopen dacht Pierre. Nee, hij ging iets anders zoeken.

 

 

Hollandse nieuwe in Frankrijk

 

Als liefhebber van een harinkie en kibbeling bedacht hij dat hij dit eigenlijk nog nooit had gezien in Frankrijk. Hij startte een zoektocht op internet maar het werd al snel duidelijk, dit fenomeen bestond niet in Frankrijk. Dat kon twee dingen betekenen; of er was nog nooit iemand op dit idee gekomen, dan wel, er was in Frankrijk geen markt voor.

 

Op afstand was niet te ontdekken welke van de twee vragen de juiste was. Dus Pierre stortte zich in een ongewis avontuur. Na de nodige voorbereiding werd de koopwoning in Almere verkocht en ingeruild voor een huurwoning à la campagne van de Dordogne in Mauzac et Grand Castang, waar reeën en wilde zwijnen nog los rond lopen.

 

 

Op de markt in Sarlet

 

Het duurde nog even voor de verhuizing definitief werd. Er moesten Nederlandse leveranciers voor vis worden gevonden die regelmatig de benodigde producten konden leveren. Er moest een haringkar worden aangeschaft. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel was nodig en er moest een studie worden gemaakt van de Franse wet- en regelgeving.

 

1 juni 2007 was de grote dag en was de verhuizing naar Frankrijk definitief. Op 1 juli was “Le Pescadou” de eerste Hollandse Nieuwe Haring Handel in Frankrijk operationeel.

Vanwaar de naam? Ook dat was zoeken. Pierre kende in Nederland een visrestaurant dat die naam droeg. Ook in Frankrijk waren er enkele Horeca zaken met die naam. Er bestond ook een tijdschrift voor hobbyvissers met dezelfde naam. Het betekent vrij vertaald “Het Vissertje”.

 

 

Pierre had het geluk dat hij zijn bedrijf startte aan het begin van de zomer in de Dordogne. Bij tal van Nederlandse en Belgische vakantiegangers viel zijn handel in goede aarde. Naast vers schoongemaakte haring had Pierre ook lekkerbekken en kibbeling in de aanbieding. Deze gebakken vis was bij de Fransen onbekend. Zij lieten zich verleiden tot proeven en zijn inmiddels vaste klanten geworden bij onze “visboer”. Intussen breidde hij zijn assortiment steeds verder uit. Er kwam gerookte paling en palingfilets bij, gevolgd door gestoomde en gefileerde makreel, gepelde Hollandse garnalen, en inktvisringen. Zijn bedrijf sloeg aan zowel bij de vakantiegangers als bij de lokale bevolking. Het werd een succes.

 

 

Kibbeling, laat maar komen!

 

Pierre staat op een aantal markten in de omgeving en toert op andere dagen met zijn rijdende viswinkel  langs campings, waar zijn heerlijkheden ook gretig aftrek vinden.

 

Inmiddels is zijn winkel in twee delen gesplitst. Vanwege de vraag, wordt er aan één kant in de wagen vis verkocht. Aan de andere kant is een heuse Nederlandse snackshop ontstaan. Zin in kroketje, frikandel of bamischijf? Op naar Le Pescadou!

 

Pierre staat op zijn markten in:

Le Bugue op dinsdag. Op donderdag is hij te vinden in Lalinde, op zaterdag staat hij in Sarlat en op zondag verkoopt hij zijn heerlijkheden in St. Cypriën. De mogelijkheden zijn nog lang niet uitgeput en een aanzienlijke omzetverhoging ligt binnen handbereik.

 

 

Aan het werk op de camping

 

Pierre begint er echter, vanwege zijn leeftijd, zachtjes over te denken om zijn bedrijf over te dragen aan jongere mensen. Hopelijk blijft zijn inspanning nog lange tijd bestaan. Zo een typisch stukje Hollandse folklore in Frankrijk mag natuurlijk niet verloren gaan.

 

 

Leuk werk en veel lachen

 

Wil je meer weten over Le Pescadou, kijk op: http://www.le-pescadou.fr

 

 Deel deze link op Facebook

Afbeeldingen: