ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Voorbereiding

Voorbereiding

 

Hoewel de datum van de verhuizing nog niet vast hoeft te staan, is het toch wel praktisch om zaken te gaan verkennen en regelen.

U zult willen weten wat de kosten voor de verhuizer zijn. Wellicht wil de koper van uw Nederlandse woning uw huis de woning betrekken voordat u vertrekt naar Frankrijk. U zou dan tijdelijk opslag kunnen gebruiken.

Wanneer uw Franse aannemer onverhoopt vertraging heeft opgelopen is het een geruststellende gedachte dat u weet dat u tijdelijk uit kunt wijken.

 

Het is lastig u te adviseren wanneer u met de voorbereiding moet starten, maar enkele maanden voor uw avontuur begint, is toch wel raadzaam.

 

Verhuizen kan stressvol zijn. Plan daarom reëel en bouw rustmomenten in.

 

Wij willen u natuurlijk niet ontmoedigen, maar een verhuizing is een van de meest stressvolle momenten in een mensenleven. De periode rond de verhuizing en de activiteiten die u dient te ondernemen hebben grote invloed op elk lid van het gezin. Hoe goed u denkt alles gepland te hebben, er gaan gegarandeerd zaken mis.

U heeft met uw dochter de afspraak gemaakt op een bepaalde avond haar kamer in te gaan pakken. Blijken haar klasgenootjes op diezelfde avond een afscheidsfeestje voor haar te hebben georganiseerd. Weg planning!

 

Toch blijft een goede en tijdige voorbereiding de basis van een succesvolle verhuizing. Wij raden u daarom aan een aantal rustmomenten in te bouwen. U zult merken hoe plezierig dat dit is.

 

Werk planmatig.

 

Gebruik maken van nieuwe technieken kan handig zijn. U kunt er voor kiezen om Evernote te gebruiken. Dit is een app die geschikt is voor Iphone en Windows. Met deze app kunt u lijstjes maken die automatisch worden gesynchroniseerd met al uw andere apparaten. De techniek staat voor niets.

Toch blijkt in de praktijk het ouderwetse schoolschriftje vaak net even iets praktischer.  Even snel nog een notitie maken zal uw nachtrust zeker ten goede komen. Laat daarom uw pen en papier altijd op uw nachtkastje liggen.

 

Opruimen, het ideale moment voor ontstaan van heftige confrontaties.

 

De druk en de stress voor de verhuizing beginnen zich langzaam op te bouwen.  Daaraan parallel dienen de voorbereiding van het uitzoeken en opruimen zich aan.

Wat mag weg en wat zeker niet. Wat voor u onbelangrijk schijnt, kan voor een ander heel waardevol blijken. Laat u daarom niet teveel leiden door emoties en wees praktisch en rationeel.

Het is goed er aan te denken dat uitzoeken van dossiers, oude verhuisdozen en opruimen van zolders, schuren en andere werkruimten enorm veel van uw tijd in beslag neemt. Dat uitzoeken kunt u niet aan de verhuizers overlaten. Begin er dus op tijd mee.

 

Een belangrijke tip, gebruik de verhuisdozen van uw verhuizer. Laat u niet verlijden tot het kopen van gammele dozen bij de bouwmarkt of erger nog bananendozen van de supermarkt. Draag zorg voor stevige en gelijkmatige dozen.

 

Is bepaalde apparatuur aan vervanging toe, neem het niet mee maar koop het lokaal.

 

Bij uw aankomst in Frankrijk is het prettig als u zo snel mogelijk kunt integreren in uw nieuwe gemeenschap.

Als uw oude wasmachine of koelkast aan vervanging toe is, laat ze dan niet meesjouwen, maar koop nieuwe bij de lokale handelaar. Het wordt op prijs gesteld dat u laat zien dat u uw bijdrage levert aan uw nieuwe commune.  Maar net zo belangrijk is dat u op dat moment verzekert bent van snelle en goed service. Het zijn deze simpele dingen die er voor zorgen dat u als buitenstaander snel wordt opgenomen en geaccepteerd te worden.

 

De meubelboulevard, typisch Nederlands.

 

In Frankrijk is het aanbod aan nieuwe meubels veel geringer dan in Nederland. Voor een nieuw bankstel gaat u “even” naar een meubelboulevard en u kunt kiezen uit tal van aanbiedingen.

Dat gezellige uitstapje zult u in Frankrijk gaan missen. De concentraties van meubelzaken zult u alleen maar vinden rond de grote steden en dan nog, ze zijn veel kleiner dan u gewend was. En dat is ook wel logisch. De Fransen hechten veel minder belang aan hun interieur dan wij. Ze leven ook veel meer buiten.

 

Als u al plannen heeft om nieuwe meubels te kopen, dan is het in dit geval beter om dat nu wel in Nederland te doen. Houdt echter wel rekening met de maten van uw nieuwe woning en de afmetingen van de nieuwe meubels.

 

Heeft u tijdens uw voorbereiding nog vragen of voorziet u problemen, neem dan gerust contact op met uw verhuizer. Hij ziet het als een deel van zijn taak u goed terzijde te staan.

 

Mathijs Keukelaar – Mondial Eduard Strang Verhuizers.