ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Saint-Pierre-Langers

De Thar, kabbelend door Saint-Pierre-Langers
Saint-Pierre-Langers is een kleine gemeente in het departement La Manche, kanton Sartilly, gelegen halverwege de provinciale weg D973, die loopt van Granville naar Avranches.
Een lief slaperig dorpje dat zich koestert in de vallei tussen de riviertjes de Thar en L’Allemagne.

De huidige kerk van Saint-Pierre-Langers
Saint-Pierre-Langers heeft 386 inwoners (1999). De oppervlakte is 8,5 km² hetgeen neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 45,4 inwoners per km².

De bewoners leven voornamelijk van de landbouw, een enkeling mag zich kleine middenstander noemen.
De oorsprong van het dorp gaat terug tot de 10de eeuw toen boeren zich gingen vestigen in de moerassige wouden. In die tijd werd de eerste houten kerk gebouwd.
Deze werd later herbouwd in graniet.

De burcht.
In diezelfde periode werd een burcht gebouwd welke door de Engelsen in 1441 werd verwoest. Op dezelfde plaats werd later, in de 17de eeuw een nieuw kasteel gebouwd. Het straalt nog steeds de aangename sfeer uit van de oude feodale tijden en wordt omgeven door schitterende bossen en parkachtige vegetatie.

Abdij de la Lucerne
Op luttele kilometers van het dorpje ligt de schitterende Abdij de la Lucerne. Dit schitterende overblijfsel van de geschiedenis is een bezoek meer dan waard.

Wist u dat in elke Norbertijner abdij een deur is aangebracht op elk van de vier muren. Op deze manier was elke gast, vanuit welke richting hij ook arriveerde, onmiddellijk welkom. Gesticht in 1143 vormde de abdij van La Lucerne geen uitzondering op deze regel. Vooral de westelijke deur nodigt uit over de drempel te stappen. Het oorspronkelijke doel was een uitnodiging te zijn voor de armen die hier kwamen om om brood te bedelen. Immers, volgens de Norbertijnen monnikken mocht er geen verschil zijn tussen rijk en arm. Iedereen had recht op hetzelfde.

De abdij werd gebouwd in de 12de eeuw en later herbouwd in de 15de eeuw na vernietigende aanvallen tijdens de 100 jarige oorlog. Na opgelopen schade tijdens de religieuze oorlogen werd de abdij gerestaureerd in de 17de en 18de eeuw. Later werd de abdij opnieuw hersteld na de schade welke werd toegebracht tijdens de revolutie. Momenteel is de abdij te bewonderen in haar triomfantelijke Romaanse stijl met haar prachtige Gotische ramen en haar stoere Anglo-Normandische toren. Op kleine afstand ligt het huis van de abt, een juweeltje van klassieke bouwkunst, zich te spiegelen in het water.
La Lucerne brengt eeuwen van historie samen in een in graniet uitgevoerde harmonieuze schoonheid.