ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Saint-Jean-le-Thomas

Gezicht op de Mont Saint-Michel

De 10de eeuwse kerk van Saint-Jean-le-Thomas

De kust bij Saint-Jean-le-Thomas
Saint-Jean-le-Thomas is een schilderachtig dorpje aan de kust in het departement La Manche, kanton Sartilly. Het dorp ligt op ongeveer halverwege de D911, tussen Granville en Avranches.

De gemeente telt 432 inwoners. De oppervlakte is 2,4 km▓ wat neerkomt op 180 inwoners per km▓.

Vanaf de kust is allesoverheersend de Mont Saint-Michel aan de horizon aanwezig, maar u moet wel over het tweede rotseilandje Tombelaine heenkijken.

Een monumentale duiventil aan de kust
In het hele dorp proef je de neogotische en gallo-romaanse bouwstijl, maar de oorsprong van Saint-Jean-le-Thomas gaat terug tot het jaar 917 toen Guillaumme met het lange zwaard zich verbonden verklaarde met de Mont Saint-Michel en als 2de hertog van NormandiŰ een kerk liet bouwen, een molen oprichtte, wijngaarden liet aanleggen en een vissershaven bouwde.

Centraal in het stadje staat de middeleeuwse kerk. Het koor van de kerk dateert uit de 10de eeuw. De muurschilderingen zijn aangebracht in de 11de eeuw. In de kerk staat een beeld van de Heilige Anna uit de 14de eeuw en een beeld van de Heilige maagd met kind uit de 15de eeuw.
De parochie draagt nog steeds de naam Saint Jean aan de rand van de zee.

De bevolking leeft voornamelijk van landbouw en veeteelt. Een niet onbelangrijke bron van inkomsten is echter de toeristenindustrie waar een behoorlijk aantal inwoners haar brood mee verdient.
Er wordt momenteel gewerkt aan ontwikkelingen om het toerisme aantrekkelijker te maken waarvoor een aantal initiatieven worden uitgewerkt. Men streeft een beetje naar het rijke verleden van een aantal decennia geleden toen Saint-Jean-le-Thomas nog een vooraanstaande trekpleister was. Dit rijke verleden is nog overal terug te vinden in het dorp.

Saint-Jean-le-Thomas beschikt over een aantal kleine winkels zoals een warme bakker, een slager annex traiteur, een kleine supermarkt en zelfs een kapper. Daarnaast zijn er een aantal gelegenheden tot uitgaan.
Er is geen postkantoor, maar momenteel lopen er onderhandelingen met La Poste om op korte termijn een eigen kantoor te krijgen.